Στη Λιθουανία κατέφυγε η αντίπαλος του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία

Ο σύζυγος της, που ήταν ο αρχικός υποψήφιος στις εκλογές συνελήφθη την άνοιξη και μετά διέφυγε στη Ρωσία.
ASSOCIATED PRESS

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατέφυγε στη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους.

Υπάρχουν αναφορές από συνεργάτες της, πως στην Τιχανόφσκαϊα ασκήθηκαν πιέσεις να εγκαταλείψει την χώρα με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερη η υπεύθυνη της προεκλογικής της καμπάνιας Μαρία Μοροζ. Τώρα λέγεται πως οι δύο γυναίκες κατέφυγαν μαζί στη Λιθουανία. Σημειώνεται πως ο σύζυγος της Τιχανόφκαϊα ήταν ο αρχικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές κατά του Λουκασένκο αλλά η γυναίκα του πήρε τη θέση του όταν αυτός συνελήφθη και φυλακίστηκε, την άνοιξη. Στη συνέχεια διέφυγε στη Ρωσία.

«Έφθασε στη Λιθουανία και είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λινκεβίσιους, σύμφωνα με το Reuters, ενώ διαδηλώσεις κατά της νίκης του λευκορώσου προέδρου, ο οποίος εξελέγη για μια έκτη προεδρική θητεία με 80%, αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή για δεύτερο βράδυ τη Δευτέρα.

Η ομάδα της Τιχανόφσκαϊα δεν μπορούσε χθες, Δευτέρα, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της αφού εκείνη έφυγε από το κτίριο της εκλογικής επιτροπής.

Νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως θεωρεί ότι εκείνη κέρδισε τις εκλογές και όχι ο Λουκασένκο.

Δήλωσε ωστόσο ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να αποφευχθούν «προκλήσεις». Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, έλαβε περίπου το 10% των ψήφων.

Η Λιθουανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Προσφέρει συχνά καταφύγιο σε προσωπικότητες της λευκορωσικής ή της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Πηγές: Reuters, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή