ΔΙΕΘΝΕΣ
11/08/2020 11:55 EEST | Updated 11/08/2020 12:01 EEST

Σε ναρκοπέδιο ξανά η Ευρώπη; Συνεχής τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοίού σε αρκετές χώρες

Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μετά τα τέλη Μαϊου κατέγραψε η Ισπανία. Αύξηση σε Γερμανία, οριακά η Γαλλία. Ρεκόρ κρουσμάτων σε Βοσνια-Ερζεγοβίνη και ανησυχία για τα Βαλκάνια.

ASSOCIATED PRESS
Αστυνομία έξω από κλαμπ στην Μάλαγα της Ισπανιάς προκειμένου να επιτηρήσουν την τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Με τον πλανήτη να καταγράφει περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα κορονοϊού κάθε περίπου 5 ημέρες, ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας φαίνεται μετά τη σοκαριστική επιτάχυνση (από 1εκατ. σε 13 μέρες σε 1εκατ στις μισές μέρες) να παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως και την επιθυμητή επιβράδυνση. 

Δεδομένου δε ότι πολυπληθείς χώρες, πως η Ινδία του 1,3 δισ. πολιτών, είναι σε φάση έξαρσης και άλλες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία δεν φαίνεται να την έχον αφήσει πίσω τους δεν μπορεί να αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή το επόμενο διάστημα. 

Αντιθέτως μάλιστα, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται σε ημερήσια βάση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια νέα επιτάχυνση στην εξάπλωση του ιού και να δούμε τον αριθμό του 1.000.000 νέων κρουσμάτων να καταγράφεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. 

Για παράδειγμα η Ισπανία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ισπανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από τα τέλη Μαϊου και τις τελευταίες ημέρες  ενώ γενικά καταγράφει σημαντική αυξητική τάση σε αριθμό κρουσμάτων καθώς είναι κατά μέσο όρο 2.900 (τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνει αριθμούς κρουσμάτων που περιλαμβάνουν και τεστ που έγιναν προηγούμενα 24ωρα έτσι αναφέρουμε το μέσο όρο από τις 3 Αυγούστου). Η Γερμανία κατέγραψε επίσης τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις αρχές Μαϊου και συγκεκριμένα 1.219. Σταθερά αυξητική τάση και για την Ολλανδία με 630 κρούσματα (για πρώτη φορά μετά τα τέλη Απριλίου. Η Γαλλία κατέγραψε 785 αλλά γενικότερα τις τελευταίες ημέρες σημειένται μεγάλη αύξηση (ακόμη και περισσότερα από 2.800 την ημέρα ενώ είχε πέσει ακόμη και στα 150 με 170). Δύσκολη η κατάσταση και σε Ουκρανία με 1.008, Βοσνία Ερζεγοβίνη με 811-αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, Πολωνία με 619. Με διαρκείς μεγάλες διακυμάνσεις είναι στο μεταξύ η κατάσταση στη Β.Μακεδονία (απότομες αυξήσεις και μειώσεις κρουσμάτων) ενώ χώρες των Βαλκανίων είναι ήδη στο ραντάρ άλλων χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Κι από Αύγουστο, χειμώνα: Η τουριστική αγορά αποτιμά τα νέα μέτρα

Γερμανία: Φόβοι καθιέρωσης των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού για έναν ακόμη χρόνο

 

Justin Sullivan via Getty Images
Στον Σαν Ανσελμο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ η ομάδα Age-Friendly Marin Network has started to hang clean face masks from trees in San Anselmo's Creek Park, κρεμά μάσκες στα δέντρα προς διάθεση όσων δεν μπορούν να αγοράσουν. 

 

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

Αναλυτικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 20.258.243, οι νεκροί ανέχονται σε 738.965 ενώ έχουν αναρρώσει 13.189.391 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 64.690 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.  

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).  

Ινδία (3) - 45.361 νεκροί, 2.269.052 κρούσματα

Υψηλός παρά τη μείωση των δύο τελευταίων 24ωρων ο αριθμός των κρουσμάτων. Σε μία ημέρα έφτασαν τα 53.016 ενώ μικρή μείωση καταγράφηκε και στον αριθμό των νέων θανάτων καθώς αναφέρθηκαν 887.  

ASSOCIATED PRESS
Αγορά στο Τζαμού της Ινδίας. 

 

ΗΠΑ (1) - 166.192 νεκροί ,5.251.446 κρούσματα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές τις τελευταίες μέρες η εικόνα στις ΗΠΑ με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 49.800 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων φορέων του ιού και 569 θανάτους. Η Καλιφόρνια είναι μακράν η πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα ξεπερνώντας τα 10.000 το τελευταίο 24ωρο ενώ ακολουθούν Τέξας, Φλόριντα, Τζώρτζια, Αλαμπάμα και Μισούρι.   

  • Η κυβέρνηση Τραμπ μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύεται σε πολίτες και μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ ο επαναπατρισμός τους εάν υπάρχουν «εύλογες» υποψίες πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Κατά τον αξιωματούχο, έχει καταρτιστεί ήδη σχέδιο, που πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξει, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει τη δυνατότητα να απαγορεύει την είσοδο σε πρόσωπα που υπάρχουν «εύλογες υποψίες» πως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό ή φέρουν άλλες μολυσματικές ασθένειες. Ο Τραμπ επέβαλε σειρά μέτρων με την οποία περιορίστηκε η μετανάστευση αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται, ενώ επέτρεψε στην αστυνομία συνόρων να απελαύνει ουσιαστικά αμέσως παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα, χωρίς την τήρηση των συνηθισμένων νομικών διαδικασιών.

ASSOCIATED PRESS
Κόκκινα μπαλόνια στη Βραζιλία στη μνήμη των 100.000 και πλέον νεκρών από κορονοϊό. 

Βραζιλία (2) - 101.857 νεκροί, 3.057.470 κρούσματα 

Μετά τη μεγάλη και, για μια ακόμη φορά περίεργη, βουτιά πριν από δύο ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική μεταβολή το τελευταίο 24ωρο και οι αρχές ανέφεραν 21.888 νέα ενώ δεν καταγράφηκαν σημαντικές αλλαγές ούτε στον αριθμό των νεκρών που ανήλθαν σε 721.  

Κολομβία (8) - 13.154 νεκροί, 397.623 κρούσματα 

Καμία σημαντική αλλαγή στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 10.142 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων φορέων του ιού και 312 νεκρούς. 

  • Η κυβέρνηση ενισχύει τη δυνατότητα των υγειονομικών αρχών να κάνουν τεστ, καθώς η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού μοιάζει να έχει αυξηθεί αυτόν τον μήνα. Περίπου χίλιοι επιπλέον θάνατοι ασθενών διαπιστώθηκαν από την Παρασκευή. Η Μπογκοτά, η πρωτεύουσα των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η κύρια εστία της πανδημίας του κορονοϊού, με το 34,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Η Κολομβία κατατάσσεται στην 4η θέση ως προς τους αριθμούς των θανάτων και των μολύνσεων στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, πίσω από τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού. Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε παρέτεινε ως την 30ή Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει την 25η Μαρτίου σε όλη τη χώρα, αλλά με πολλές εξαιρέσεις, ιδίως στις κοινότητες οι οποίες πλήττονται λιγότερο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησής του να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

RONALDO SCHEMIDT via Getty Images
Εκκλησία στο Μπουένος Άιρες, της Αργεντινής

Αργεντινή (16)- 4.764 νεκροί, 253.868 κρούσματα

Από την 9η θέση στη λίστα των χωρών με την υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, η Αργεντινή βρέθηκε το τελευταίο 24ωρο στην 5η καταγράφοντας μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νεκρών με τους αριθμούς- 7.369 και 158- να προσεγγίζουν προηγούμενα θλιβερά ρεκόρ που έχουν σημειωθεί στη χώρα. 

Φιλιππίνες (22) - 2.294 νεκροί, 136.638 κρούσματα

Και οι Φιλιππίνες εκτινάχθηκαν από τη 10η στην 6η θέση στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα σε μια ημέρα αφού κατέγραψε και ρεκόρ με 6.958. Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών παρέμεινε χαμηλός και ανακοινωθήκαν ακόμη 24. 

Ρωσία (4) - 15.001 νεκροί, 892.654 κρούσματα

5.118 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές καθώς συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή τάση μείωσή τους ενώ υπήρξε και νέα μείωση στον αριθμό των στους 70. 

Ezra Acayan via Getty Images
Αύξηση των κρουσμάτων στη Μανίλα των Φιλιππίνων όπου η φτώχεια είναι παντού. 

 

Περού (7) - 21,276 νεκροί, 483.133 κρούσματα

Και νέα μείωση στον αριθμό τόσο των κρουσμάτων όσων και των νεκρών που ανήλθαν σε 7.012 και 228 αν και παραμένουν υψηλοί για τα δεδομένα της χώρας. 

Μεξικό (6) - 53.003 νεκροί, 485.836 κρούσματα 

Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και κυρίως των νεκρών, το τελευταίο 24ωρο με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 5.558 και 705.  

Νότιος Αφρική (5) - 10.621 νεκροί, 563.598 κρούσματα

Από την 5η θέση στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα σε 24ωρη βάση, βρίσκεται πλέον στη 10η αναφέροντας 3.739 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις φορέων του ιού και 213 θανάτους.

ASSOCIATED PRESS
Καμπίνες απολύμανσης στη Μόσχα της Ρωσίας

 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

 

Σε καραντίνα γηροκομείο στη Νέα Ζηλανδία - Φόβοι για κρούσματα κορονοϊού

Αυστραλία:Οι αρχές στην πολιτεία Βικτώρια με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, κατέγραψαν μικρή αύξηση των νέων μολύνσεων δίνοντας τροφή στις ελπίδες που εκφράζονται ότι η κατάσταση σταθεροποιείται αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας τις ανάγκασε να θέσουν ξανά την πόλη της Μελβούρνης σε lockdown. Ανακοινώθηκαν 19 θάνατοικαι 331 κρούσματα. Ο ημερήσιος απολογισμός των μολύνσεων στη Βικτόρια έφθασε στην κορύφωσή του, τα 725, την 5η Αυγούστου και βαίνει μειούμενος τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιβολή αυστηρού περιορισμού στη Μελβούρνη τη 19η Ιουλίου. Σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία καταγράφει περίπου 22.000 μολύνσεις και 332 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο απολογισμός αυτός είναι σημαντικά πιο χαμηλός από εκείνους άλλων ανεπτυγμένων κρατών. Πέραν των δύο μεγαλύτερων πολιτειών, της Βικτόριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο ιός, διαβεβαιώνουν οι αρχές, έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί.

Αυστραλία: Ο κορονοϊός αποτελείωσε το παλαιότερο μικροέθνος της χώρας

WILLIAM WEST via Getty Images
Μελβρούρνη υπό καραντίνα (Αυστραλία) 

 

Κίνα: Ανακοίνωσε 44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα  εκ των οποίων 31 ήταν «εισαγόμενα» και τα υπόλοιπα 13 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης. Τα τελευταία εντοπίζονται στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.712 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Φινλανδία: Θα επιβάλει υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα στους ταξιδιώτες από ορισμένες χώρες υψηλού κινδύνου αφού όπως αναφέρουν οι αρχές - μετά από πτήσεις από Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία- «Η επιδημία προέρχεται από τα Βαλκάνια». Η υποχρεωτική καραντίνα των δύο εβδομάδων και η πιθανή εξέταση τυχαίου δείγματος των επιβατών κατά την άφιξή τους στη Φινλανδία θα εφαρμοστεί για όλους όσοι φτάνουν από χώρες όπου καταγράφονται πάνω από 8-10 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αν κάποιος δεν τηρήσει τη 15μερη καραντίνα μπορεί να του επιβληθεί φυλάκιση τριών μηνών ή πρόστιμο, πρόσθεσε η υπουργός. Σήμερα, από τον κανόνα αυτόν εξαιρούνται μόνο 25 χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα και η Νορβηγία, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει χαμηλός. Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία κατέγραφε 2,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, έχουν εντοπιστεί στη χώρα 7.601 κρούσματα και από αυτούς τους ανθρώπους οι 333 πέθαναν.

ASSOCIATED PRESS
Με μάσκα και ομπρέλα στη Αβάνα της Κούβας.