Ισραήλ: Χρυσά βυζαντινά νομίσματα κρυμμένα από τον 7ο αιώνα βρέθηκαν μέσα σε τοίχο

Mερικά από τα νομίσματα ήταν της εποχής του αυτοκράτορα Φωκά (602-610), αλλά τα περισσότερα ήταν του διαδόχου του Ηράκλειου
.
.
ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Σαράντα τέσσερα χρυσά νομίσματα του 7ου αιώνα βρέθηκαν κρυμμένα σε έναν τοίχο σε ένα φυσικό καταφύγιο στο βόρειο Ισραήλ, λένε οι αρχαιολόγοι.

Τα νομίσματα που το βάρος τους αγγίζει τα 170 γραμμάρια, βρέθηκαν στη θέση Hermon Stream (Μπανιάς). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο θυσαυρός ήταν κρυμμένος το 635 μ.Χ, όταν και η περιοχή ήταν υπό μουσουλμανική κατοχή.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στην ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αναφέρει το BBC.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν το ανατολικό μισό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία επιβίωσε για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

«Μπορούμε να φανταστούμε τον ιδιοκτήτη να κρύβει την περιουσία του υπό την απειλή του πολέμου, ελπίζοντας να επιστρέψει μια μέρα για να την ανακτήσει», είπε ο Γιον Λέρερ, διευθυντής της ανασκαφής.

«Εκ των υστέρων, γνωρίζουμε ότι ήταν λιγότερο τυχερός».

.
.
ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Ο κ. Λέρερ πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη «μπορεί να ρίξει φως στην οικονομία της πόλης Μπανιά κατά τα τελευταία 40 χρόνια της βυζαντινής κυριαρχίας».
Εκτός από τα χρυσά νομίσματα, η ανασκαφή - σε μια κατοικημένη συνοικία της αρχαίας πόλης - αποκάλυψε επίσης υπολείμματα κτιρίων, κανάλια και σωλήνες νερού, χάλκινα νομίσματα και πολλά άλλα, δήλωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Η Δρ Γκαμπριέλα Μπιλοβσκι, ειδικός στα νομίσματα στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, είπε ότι μερικά από τα νομίσματα ήταν της εποχής του αυτοκράτορα Φωκά (602-610), αλλά τα περισσότερα ήταν του διαδόχου του Ηράκλειου.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα