Η Κροατία αποσύρει το σχέδιο για το νόμισμα του ενός ευρώ μετά από κατηγορίες πως ήταν κλεμμένο

Τι συνέβη με το κουνάβι που θα αποτελούσε μια υπενθύμιση του νομίσματος "κούνα" που η ιστορία του εντοπίζεται στον Μεσαίωνα.
Iain Leach/SWNS

Η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας ανακοίνωσε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για το σχέδιο του νομίσματος του ενός ευρώ της χώρας μετά από ένα σκάνδαλο περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κροατία ετοιμάζεται να υιοθετήσει το νόμισμα του ευρώ το 2023 και την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε τους νικητές ενός διαγωνισμού. Τα σχέδια που είχαν επιλεγεί επρόκειτο να τοποθετηθούν στην όψη των νομισμάτων της βαλκανικής χώρας.

Γρήγορα όμως, σύmφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ξέσπασε διαμάχη καθώς ένα από τα σχέδια, στο οποίο απεικονίζεται ένα κουνάβι που στέκεται σε ένα κλαδί, φέρει εξαιρετική ομοιότητα με μια φωτογραφία του Βρετανού φωτογράφου Ίαν Λιτς. Έτσι διατυπώθηκαν κατηγορίες περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το σχέδιο με το κουνάβι θα ήταν μια υπενθύμιση του νομίσματος της Κροατίας, κούνα, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα σαρκοφάγο που μοιάζει με νυφίτσα και του οποίου η γούνα χρησιμοποιείτο ως ”νόμισμα” στον Μεσαίωνα.

Μετά τον σάλο, ο νικητής του διαγωνισμού απέσυρε το σχέδιο του επικαλούμενος την «δυσάρεστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα».

Λίγες ώρες αργότερα, η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας ανακοίνωσε πως θα απευθύνει νέα πρόσκληση για την υποβολή σχεδίων τις προσεχείς ημέρες. Ο φωτογράφος Λιτς χαιρέτισε την απόφαση του σχεδιαστή να αποσύρει το σχέδιό του.

«Δεν σκοπεύω να κάνω μήνυση σε κανέναν. Λήφθηκε μια σωστή απόφαση και για μένα αυτό είναι το τέλος της ιστορίας», είπε σε έναν κροατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τα άλλα σχέδια που επιλέχθηκαν απεικόνιζαν τον χάρτη της Κροατίας, τον διάσημο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα και σύμβολά από την γλαγολιτική γραφή - το παλαιότερο γνωστό σλαβικό αλφάβητο.

Από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 19 χρησιμοποιούν πλέον το ευρώ ως νόμισμά τους.

Μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2021 έδειξε ότι το 61% των Κροατών υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ, παρά τους φόβους ότι η υιοθέτηση του νομίσματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.

Πηγή: AFP

Πήγαινε στην αρχική σελίδα