Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει πλήρως τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο

Η κατάληψη του Διαδρόμου περιπλέκει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο, η οποία έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για την προέλαση του Ισραήλ προς τα σύνορά της.
Η πόλη της Ράφα στη νότια Γάζα με τα σύνορα με την Αίγυπτο στα αριστερά που χωρίζονται από το Διάδρομο Φιλαδέλφειας
Η πόλη της Ράφα στη νότια Γάζα με τα σύνορα με την Αίγυπτο στα αριστερά που χωρίζονται από το Διάδρομο Φιλαδέλφειας
Gallo Images via Getty Images

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχό του τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια συνοριακή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, μετέδωσε το ραδιόφωνο του στρατού.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε στρατιώτες επί του εδάφους σε όλον τον διάδρομο αλλά ότι μπορούμε να τον ελέγξουμε και να αποκόψουμε τη γραμμή οξυγόνου που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να αναπληρώνει (τα αποθέματά της) και να μετακινείται εντός και γύρω από αυτήν την περιοχή», είπε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσα σε 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα, εντοπίστηκαν 20 σήραγγες που οδηγούν στην Αίγυπτο και ότι η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε στην αιγυπτιακή πλευρά.

Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι μια στενή λωρίδα γης 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, στην οποία περιπολούσε ο ισραηλινός στρατός εντός του παλαιστινιακού θύλακα πριν από τη μονομερή απόσυρση του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Ένα infographic με τίτλο «Διάδρομος Φιλαδέλφειας» που δημιουργήθηκε στην Άγκυρα, Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Ένα infographic με τίτλο «Διάδρομος Φιλαδέλφειας» που δημιουργήθηκε στην Άγκυρα, Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Anadolu via Getty Images

Η κατάληψη του Διαδρόμου δίνει στο Ισραήλ τον έλεγχο μιας λωρίδας γης που, όπως λέει, είναι γεμάτη με σήραγγες από τις οποίες διακινούνταν όπλα και άλλα φορτία στη Χαμάς - ακόμη και υπό τον πολυετή αποκλεισμό που επέβαλαν το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η κατάληψη του διαδρόμου θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο, η οποία έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για την προέλαση του Ισραήλ προς τα σύνορά της, μεταξύ άλλων όταν το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε αύξηση των στρατευμάτων στον στρατηγικό διάδρομο θα παραβίαζε την ειρηνευτική συμφωνία των χωρών του 1979.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή