Ισραήλ: Τα αντίποινα του Ιράν αποτελούν "πραγματική απειλή", λέει ο Λευκός Οίκος

Χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης.
via Associated Press

Οι απειλές για ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι «αξιόπιστες» και «πραγματικές», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ΄επανάληψη από την ομάδα του εθνικής ασφάλειας» και οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε επίσης ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Θα έλεγα ότι το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά τις εξελίξεις», είπε.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι μια μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται ήδη από την Παρασκευή, η οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους που θα στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της χώρας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήταν πρόκληση για τους Ισραηλινούς να αμυνθούν απέναντι σε μια επίθεση τέτοιου μεγέθους, και ενώ διατύπωσαν την πιθανότητα ότι οι Ιρανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποφύγουν μια δραματική κλιμάκωση, τα αντίποινά τους πιστεύεται ότι είναι επικείμενα.

Aπό την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δηλώνει ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ βρίσκονται ”πλάι-πλάι” στην αντιμετώπιση μιας πιθανής απειλής από το Ιράν, μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Μάικλ Κουρίλα.

″Οι εχθροί μας νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το αντίθετο είναι αλήθεια - μας φέρνουν κοντά και ενισχύουν τους δεσμούς μας”, δήλωσε ο Γκαλάντ αφού οι δύο τους συζήτησαν τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα στο προξενείο του στη Συρία, από την οποία σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

″Είμαστε προετοιμασμένοι να αμυνθούμε στο έδαφος και στον αέρα, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας, και θα ξέρουμε πώς να απαντήσουμε”, πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου συναντά υπουργούς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόκειται αργότερα την Παρασκευή να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους για να προετοιμαστεί για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Το ενδεχόμενο μιας ιρανικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία και αγωνία στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία νέα οδηγία προς τον πληθυσμό, πέραν των υφιστάμενων οδηγιών για την προμήθεια νερού, τροφίμων για τρεις ημέρες και βασικών φαρμάκων.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο, ωστόσο, μετέδωσε ότι οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μεταξύ άλλων αξιολογώντας την ετοιμότητα των δημόσιων καταφυγίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Al Jazeera, BBC

Δημοφιλή