Ιστορική άτυπη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο-Υπόσχεση για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια

Το Συμβούλιο συνέρχεται σε μια εμπόλεμη χώρα και επίσης είναι η πρώτη στην ιστορία της ΕΕ συνεδρίαση των 27 σε χώρα εκτός του μπλοκ.
via Associated Press

Στην πρωτεύουσα της εμπόλεμης Ουκρανίας, Κίεβο συνεδριάζει σήμερα το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τις Βρυξέλλες να προχωρούν σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ενδεικτική της στήριξης του μπλοκ στην χώρα.

Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορική συνεδρίαση τόσο επειδή διεξάγεται σε μια εμπόλεμη χώρα όσο και γιατί είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της ΕΕ που και τα 27 μέλη της συνεδριάζουν σε χώρα εκτός του μπλοκ.

″Συγκαλώ σήμερα τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο για την πρώτη εκτός ΕΕ συνάντηση και των 27 κρατών μελών. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ΕΕ”, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα αυξήσει την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην ΕΕ.

″Μπροστά σε αυτή την υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη” η απάντηση της ΕΕ είναι πως θέλει να αυξήσει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, είπε λίγο αφού είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμμ Ουμέροφ και καθώς η Δύση τηρεί στάση αναμονής όσο στις ΗΠΑ μαίνεται το ”θρίλερ” με την έγκριση του νέου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν να κοπούν κονδύλαι προς το Κίεβο.

″Θα δούμε θα συμβεί στις ΗΠΑ, αλλά από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να αυξάνουμε την υποστήριξή μας»” σχολίασε ο Μπορέλ και συμπλήρωσε ”Οι Ουκρανοί πολεμούν με όλο το θάρρος και τις δυνατότητές τους” και εάν η ΕΕ θέλει να σημειώσουν μεγαλύτερες επιτυχίες”πρέπει να τους παρέχουμε καλύτερα όπλα και μεγαλύτερα”.

Σε δήλωση του αναρτήθηκε στο X (Twitter), είπε επίσης ότι το μπλοκ προετοιμάζει ”μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας για την Ουκρανία” και ανέφερε πως ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα καταλήξουν σε απόφαση για αύξηση της βοήθειας ”πριν από το τέλος του έτους”.