Ιταλία: Παραίτηση Ντράγκι μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, δεν την δέχεται ο Ματαρέλα

Σε πολιτική κρίση με άγνωστη κατάληξη εισέρχεται η γειτονική χώρα.
|
Mondadori Portfolio via Getty Images

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε την παραίτησή του το απόγευμα της Πέμπτης, ενεργοποιώντας μια προδιαγεγραμμένη πολιτική «βόμβα».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Μάριο Ντράγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Mondadori Portfolio via Getty Images

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

via Associated Press

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Δεν δέχεται την παραίτηση ο Ματαρέλα

Ο αρχηγός του ιταλικού κράτους απέρριψε την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και του ζήτησε να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της πολιτικής κατάστασης, ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Σέρτζιο Ματαρέλα.

via Associated Press
via Associated Press

Παρόλο που η κυβέρνηση κέρδισε άνετα την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Γερουσία, ο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι χωρίς την υποστήριξη των Πέντε Αστέρων δεν θα μπορούσε να συνεχίσει.

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ηγήθηκε μιας κυβέρνησης ενότητας από τον Φεβρουάριο του 2021 έως σήμερα.

Η αναταραχή έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί απότομα καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να σκληραίνει τη νομισματική της πολιτική.

Η ΕΚΤ εργάζεται πάνω σε ένα νέο εργαλείο για τον περιορισμό της απόκλισης μεταξύ του γερμανικού κόστους δανεισμού και του κόστους των υπερχρεωμένων κρατών-μελών όπως η Ιταλία.

Ο Ντράγκι, ο έκτος πρωθυπουργός της Ιταλίας την τελευταία δεκαετία, παρείχε διαβεβαίωση ότι η Ιταλία θα σεβόταν τους όρους που συνδέονται με τον νέο μηχανισμό, αλλά η αποχώρησή του δημιουργεί νέα αβεβαιότητα.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα