Καμπούλ: Μητέρες πετούν τα μωρά τους σε στρατιώτες για να τα σώσουν

Εικόνες και βίντεο απόγνωσης από το αεροδρόμιο της χώρας.
Δίνουν μωρό σε Αμερικανό στρατιώτη πάνω από το συρματόπλεγμα
Δίνουν μωρό σε Αμερικανό στρατιώτη πάνω από το συρματόπλεγμα
Social Media via Reuters

Ανατριχιαστικά βίντεο από το Αφγανιστάν δείχνουν ανθρώπους να παραδίδουν μωρά που κλαίνε πάνω από συρματοπλέγματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια προσπάθεια να τα σώσουν.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε ο Ματ Ζέλερ, ακτιβιστής και βετεράνος του Αφγανιστάν, στο Twitter, φαίνεται ότι οι ενήλικες στη χώρα έχουν πλέον προτεραιότητα τη διαφυγή των παιδιών τους παρά τη δική τους.

Στο βίντεο το πλήθος μεταφέρει ένα παιδί πάνω από τα κεφάλια τους στο μπροστινό μέρος της ουράς, προς έναν φράχτη με συρματοπλέγματα.

Ένα ακόμα βίντεο με ένα κοριτσάκι που περνάει τα συρματοπλέγματα με τη βοήθεια των στρατιωτών κοινοποίησε στο Twitter η ανταποκρίτρια του BBC Γιάλντα Χακίμ.

Η λεζάντα της έγραφε: «Η φρίκη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται με σκηνές ενός μικρού παιδιού να περνά μέσα από το πλήθος για να φτάσει σε έναν Αμερικανό στρατιώτη πίσω από έναν φράχτη».

Υπήρξαν και άλλες αναφορές για παρόμοια γεγονότα που συνέβησαν γύρω από το αεροδρόμιο, ιδιαίτερα κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου Baron όπου είχαν συγκεντρωθεί Αφγανοί που ήθελαν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοχή φυλάσσεται από στρατεύματα του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.

Ένας Βρετανός στρατιώτης δήλωσε στην Independent: «Οι μητέρες ήταν απελπισμένες, χτυπήθηκαν από τους Ταλιμπάν».

«Φώναζαν ″σώσε το μωρό μου″ και μας πέταγαν τα μωρά».

«Μερικά μωρά έπεσαν στα συρματοπλέγματα. Ήταν απαίσιο αυτό που συνέβη. Μέχρι το τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ένας άντρας ανάμεσά μας που δεν έκλαιγε».

Ένας εκτεταμένος πανικός κυριαρχεί στο Αφγανιστάν τη στιγμή που η τρομοκρατική οργάνωση των Ταλιμπάν ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας την Κυριακή.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα από τα τελευταία μέρη που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την επιρροή των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά οι Αφγανοί χρειάζονται διαβατήρια ή επίσημα έγγραφα για να ταξιδέψουν νόμιμα έξω από τη χώρα τους.

Μητέρα με το παιδί της στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Μητέρα με το παιδί της στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
SAJJAD HUSSAIN via Getty Images

Ο Ζέλερ έγραψε στο Twitter: «Οι Ταλιμπάν έχουν παντού σημεία ελέγχου. Εάν διαπιστώσουν ότι μεταφέρετε διαβατήριο ή αγγλικά έγγραφα ή επικοινωνίες κάθε είδους, τα κατάσχουν αμέσως. Καλή τύχη στο να περάσετε την πύλη χωρίς έγγραφα ή τηλέφωνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, μαστίγια και ραβδιά για να αποτρέψουν τα πλήθη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι οι Ταλιμπάν εμποδίζουν σκόπιμα τους πολίτες να μπουν στο συγκρότημα, ακόμη και αν έχουν τα σωστά έγγραφα για να ταξιδέψουν νόμιμα.

Δημοφιλή