Καταστροφικός ο Μάρτιος για το αεροδρόμιο Αθηνών

Ο αποκλεισμός χωρών και το «μένουμε σπίτι», οδήγησαν σε απότομη πτώση την αεροπορική κίνηση.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ηταν αναμενόμενο και λογικό να πάθει καθίζηση η αεροπορική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών λόγω κορονοϊού.

Ο σταδιακός αποκλεισμός χωρών που συνδέουν αεροπορικώς την Αθήνα, η απροθυμία πολλών να κάνουν αεροπορικό ταξίδι, ξένων αρχικά και εν συνεχεία Ελλήνων, που τέθηκαν σε περιορισμούς μετακινήσεων με το «μένουμε σπίτι», είχαν ως συνέπεια η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου τον Μάρτιο, να ανέλθει σε περίπου 640.000 ταξιδιώτες, καταγράφοντας απότομη πτώση της τάξης του 61,3%.

Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20,5% σε σχέση με το 2019, λόγω της σημαντικής μείωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Οι επιβάτες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 18,6%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 24,4%.
Βέβαια, η πτώση, συνολικά, θα ήταν μεγαλύτερη, αν οι δύο πρώτοι μήνες δεν είχαν κινηθεί ανοδικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αριθμός των πτήσεων, λόγω με μέτρων αποκλεισμού και της μείωσης της ζήτησης, που είχε ως αποτέλεσμα τις αεροπορικές εταιρείες να καθηλώσεις το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αεροσκαφών τους.

Τούτων δοθέντων, ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Μάρτιο έπεσε κατά 33,7%, ενώ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, ανήλθε σε 35.837, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 10,9% σε σχέση με το 2019. Συνολικά, Οι διεθνείς πτήσεις μειώθηκαν κατά 8,5% και οι πτήσεις εσωτερικού κατά 14,1%.

Ακόμα χειρότερη εικόνα αναμένεται να καταγράψει ο Απρίλιος, καθώς οι ταξιδιώτες σε πολλές χώρες του κόσμου, μένουν στις πατρίδες τους.