Καταζητούμενος Λίβυος δουλέμπορος συμμετείχε σε συνάντηση κορυφής με την Ιταλία για το μεταναστευτικό

Ο Μπίτζα παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση ως «διοικητής της ακτοφυλακής της Λιβύης».
ASSOCIATED PRESS

Ενας από τους μεγαλύτερους δουλέμπορους παγκοσμίως, συμμετείχε σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση στην Σικελία, με αξιωματούχους της Ιταλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με θέμα τον έλεγχο των μεταναστών από την Λιβύη.

Ο Αμπντ Αλ Ραχμάν Αλ-Μιλάντ, γνωστός ως Μπίτζα, στις 11 Μαϊου, 2017, συμμετείχε σε συνάντηση με Ιταλούς αξιωματούχους και αντιπροσωπεία της ακτοφυλακής της Λιβύης στο Κάρα ντι Μινέο στην Κατάνια, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη.

Η παρουσία της Μπίτζα έγινε γνωστή από την ιταλική εφημερίδα Avvenire, η οποία δημοσίευσε την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, μια εκτενή έρευνα σχετικά με τη συνάντηση.

Απο την πλευρά του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2017, περιγράφει τον Μπίτζα, ως αιμοσταγή δουλέμπορο, υπεύθυνο για για πυροβολισμούς ανθρώπων εν πλώ καθώς και για τον πνιγμό δεκάδων άλλων. Θεωρείται ηγέτης μία εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ζαουίγια, στην βορειοδυτική Λιβύη, 28 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με την Avvenire, ο Μπίτζα, κατάφερε να βρεί την κατάλληλη διαπίστευση ούτως ώστε να περάσει από τα Ιταλικά σύνορα και να λαβει μέρος στην συνάντηση, την οποία παρακολούθησαν και αντιπροσωπεία της Βόρειας Αφρικής, εκπροσωπώντας διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Μπίτζα παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση ως «διοικητής της ακτοφυλακής της Λιβύης».

Ο Μπίτζα παρά το γεγονός πως είχε αναγνωριστεί από πολλούς μετανάστες στην Κάρα ντι Μινέο, την ημέρα της συνάντησης, κατάφερε να ξεγελάσει όλους όσοι παρευρέθησαν στην συνάντηση και να πείσει τις Ιταλικές αρχές να χρηματοδοτήσουν τα κέντρα αλλά και ολόκληρη την επιχείρηση υποδοχής των μεταναστών.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή