«Κάθαρμα», «βλάκας», «μ...»: Ηχητικό με Ρώσους συνταγματάρχες να βρίζουν Πούτιν, Σόιγκου και άλλους

Η δυσαρέσκεια φαίνεται να εντείνεται στα ανώτερα κλιμάκια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
via Associated Press

Η εσωτερική δυσαρέσκεια φαίνεται να εντείνεται στα ανώτερα κλιμάκια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ως προς την εισβολή στην Ουκρανία, με ηχογραφημένη από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνική κλήση να παρουσιάζει δύο συνταγματάρχες να ασκούν σκληρή κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Τρία ηχητικά από τις 14 Απριλίου, τα οποία κοινοποίησε το Radio Free Europe/Radio Liberty παρουσιάζουν μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ρώσων συνταγματαρχών που συζητούν για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και την ηγεσία της. Σύμφωνα με το Radio Liberty δημοσιογράφοι τους έχουν ταυτοποιήσει ως τον αντισυνταγματάρχη Μαξίμ Βλάσοφ και τον Βιτάλι Κόβτουν, συνταγματάρχη που διοικούσε μονάδες πυραύλων το 2015, καθώς και στρατιωτικό γιατρό με συγγενείς στην Ουκρανία.

Η ηχογράφηση αρχίζει με απαξιωτικά σχόλια για τον υπουργό Άμυνας και στρατηγό Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο ο ένας αποκαλεί «εντελώς γ... ανίκανο». «Απλά έναν γ... σόουμαν, γ...» λέει ο Βλάσοφ.

Οι συνταγματάρχες χαρακτηρίζουν τον Σόιγκου ως κάποιον που είναι άφαντος όταν η δράση είναι σε εξέλιξη, «και μετά εμφανίζεται, το γ... κάθαρμα».

Ο Βλάσοφ επίσης αποκαλεί τον στρατηγό Αλεξάντρ Ντβόρνικοφ, που διοικούσε και τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία (όπου χαρακτηρίστηκε «Χασάπης του Χαλεπιού») ως «τελείως βλάκα, απλά βλάκα». Ο Ντβόρνικοφ έχει αναλάβει τη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι συνταγματάρχες συνεχίζουν βρίζοντας κορυφαίους αξιωματικούς: «Κανείς δεν ξέρει πώς να πολεμάει, κανείς δεν θέλει, το μόνο που κάνουν είναι να χαιρετούν στρατιωτικά γ...., κανείς δεν έμαθε τίποτα άλλο γ...».

«Έχει ανατραφεί μια ολόκληρη γενιά από συκοφαντικούς γ...» προσθέτουν- ενώ τάσσονται υπέρ των θηριωδιών σε βάρος Ουκρανών αμάχων, με τον Κόβτουν να ζητά πλήγματα σε στόχους αμάχων και να λέει ότι η στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία εκθέτει στρατεύματα σε κίνδυνο. «Θέλουν να μπαίνει το γ... πεζικό, το γ... πυροβολικό δουλεύει, που να πάρει και να σηκώσει, ρίχτε από γ... απόσταση, ξοδέψτε αυτές τις γ... βόμβες, γ..., τόσες γ... έχετε, ρίχτε τες που να πάρει ο διάολος» ακούγεται να λέει. «Ακόμα και αν χτυπήσουν λάθος γ... μέρος, άσε να τρομάξουν, χτυπήστε τους γ... σιδηροδρομικούς σταθμούς». Επίσης, δεν ξεφεύγει από τα «πυρά» τους ούτε ο Πούτιν, για τον οποίο λένε ότι δεν διέταξε την καταστροφή με πυραύλους στρατηγικών σημείων που συνδέονται με την κυβέρνηση Ζελένσκι, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, της «Ανώτατης Ράντα».

«Θα έπρεπε ένας γ... πύραυλος να χτυπήσει το Κίεβο, την Ανώτατη Ράντα...Γιατί δεν έγινε αυτό; Γιατί όχι; Δεν καταλαβαίνω, γ... Πούτιν, γ... μ....!».

«Γιατί όχι γ....ρίχτε στο γ... κέντρο του γ...Κιέβου, η γ... Ανώτατη Ράντα είναι εκεί....δεν θα υπάρχει κανένας σημαντικός γ.... εκεί, μα το γ... κτίριο θα καταστραφεί, θα το δουν όλοι, που να πάρει ο διάολος. Κάποιος σεκιουριτάς θα σκοτωθεί, και αυτό είναι όλο, γ...».

Ο Κόβτουν ακούγεται να λέει ότι ο Σόιγκου είναι «σκ...» και δεν υπάρχουν επαρκείς επαγγελματίες στρατιώτες, «φυσικά και δεν υπάρχουν, από πού θα βρεθούν;», λόγω των χαμηλών μισθών. Επίσης, διαμαρτύρονται πως μετά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva δεν υπήρξαν επαρκή αντίποινα, «δεν νοιάζονται για εμάς...οι απώλειες είναι τρομακτικές!».

Δημοσιογράφος ήρθε σε επαφή με τον Κόβτουν, ο οποίος, ερωτηθείς για τα σχόλιά του για τον Σόιγκου, είπε ότι «δεν του καίγεται καρφί» και θα τον αναφέρει στην FSB.

Δημοφιλή