Κατονομάστηκε ο δεύτερος Ρώσος ύποπτος για την επίθεση στον Σεργκέι Σκριπάλ

Κατονομάστηκε ο δεύτερος Ρώσος ύποπτος για την επίθεση στον Σεργκέι Σκριπάλ
Russia Today

Το όνομα του δεύτερου Ρώσου υπόπτου στην υπόθεση της επίθεσης στον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι φαίνεται να είναι Αλεξάντερ Μίσκιν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Η ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat αναφέρει πως ο άνδρας που ταξίδεψε με το όνομα Αλεξάντερ Πετρόφ είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικός γιατρός που εργάζεται για τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU. Τον προηγούμενο μήνα, το Bellingcat είχε κατονομάσει τον πρώτο ύποπτο ως Ανατόλι Τσεπίγκα, ισχυρισμό που η ρωσική πλευρά απέρριψε.

Η βρετανική open-source ιστοσελίδα ανέφερε πως ταυτοποίησε τον ύποπτο χρησιμοποιώντας καταθέσεις από ανθρώπους τους οποίους ο ύποπτος και ένα σκαναρισμένο αντίγραφο του διαβατηρίου του. Σύμφωνα με το site, τόσο το πραγματικό διαβατήριο όσο και το ψεύτικο, με το οποίο ταξίδεψε στη Μ. Βρετανία, υπό το όνομα Αλεξάντερ Πετρόφ, είχαν την ίδια ημερομηνία γέννησης.

Σύμφωνα με το Bellingcat, στρατολογήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ενώ ολοκλήρωνε τις ιατρικές σπουδές του, και έκανε σειρά ταξιδιών στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και το 2013, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι ταραχές.

Σύμφωνα με το BBC, η ταυτοποίηση του Μίσκιν θέτει ερωτήματα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να αποκαλυφθούν και εκτεθούν πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών- ειδικά μετά και τις αποκαλύψεις και τις απελάσεις Ρώσων πρακτόρων της GRU από την Ολλανδία, για απόπειρα υποκλοπής επικοινωνιών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν- με παρελθόν στις υπηρεσίες πληροφοριών ο ίδιος- είναι δυσαρεστημένος από τις επιδόσεις της GRU, και ότι θα ακολουθήσουν εκκαθαρίσεις.

Εκπρόσωποι των βρετανικών αρχών αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια πάνω σε «εικασίες», ωστόσο δεν αμφισβήτησαν την ταυτοποίηση από πλευράς του Bellingcat.

Δημοφιλή