Mega: Τα σενάρια της επόμενης μέρας

|
Alkis Konstantinidis / Reuters

Η 5η Οκτωβρίου του 2018 αποτέλεσε μια ημερομηνία – σταθμό για την ελληνική τηλεόραση. Μπορεί το Mega, εδώ και πολλούς μήνες να είχε μετατραπεί σε κανάλι «φάντασμα», ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ, την περασμένη Παρασκευή για οριστικό κλείσιμο του καναλιού, σηματοδότησε και τυπικά ένα τέλος εποχής.

Η συζήτηση περί ευθυνών κρατά περίπου δύο χρόνια τώρα, πυροδοτώντας αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα και λαμβάνοντας και πολιτικές διαστάσεις. Ωστόσο, το κύριο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το τι μέλλει γενέσθαι για τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, που διαμόρφωσε, εν πολλοίς, και το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Το «μαύρο» στο τηλεκοντρόλ

Η διακοπή του σήματος μένει να υλοποιηθεί. Μετά και την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η διαδικασία που προβλέπεται ξεκινά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο πρέπει να δώσει σχετική οδηγία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και την Digea.

Κατόπιν, το Mega δεν θα είναι σε θέση να μεταδίδει πρόγραμμα ούτε στην «ελεύθερη» τηλεόραση, αλλά ούτε και σε συνδρομητικές πλατφόρμες, (Cosmote TV, Nova κλπ.), όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια στελέχη του OTE, με τα οποία επικοινώνησε η HuffPost Greece.

Προς πλειστηριασμό με μοντέλο ΔΟΛ

Το Mega έχει τεθεί με απόφαση δικαστηρίου σε καθεστώς προστασίας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η κύρια δίκη για να εισέλθει στην ειδική διαχείριση του «νόμου Δένδια» (4307/2014). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε, δεν θα μπορεί να ασκηθεί κατά της εταιρείας καμία δίωξη, αναγκαστική εκτέλεση, αλλά και ασφαλιστικά μέτρα που να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς της.

Πρακτικά, η υπαγωγή στον εν λόγω νόμο ανοίγει τον δρόμο για πλειστηριασμό όλων των περιουσιακών στοιχείων του καναλιού. Σε αυτά, περιλαμβάνεται φυσικά και το – πολύ ισχυρό - brand name του σταθμού, αλλά και η ταινιοθήκη του, που θεωρείται και το πλέον πολύτιμο asset του. Του χάρισε, άλλωστε, πρωτιές σε τηλεθέαση ακόμη και τους τελευταίους μήνες, απέναντι δηλαδή σε «ανταγωνισμό» με ζωντανό πρόγραμμα.

Η όλη διαδικασία φαίνεται πως θα κινηθεί ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ΔΟΛ, ο οποίος κατέληξε στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις νομικές διαδικασίες έχει αναλάβει το ίδιο δικηγορικό γραφείο.

Οι άδειες και τα σενάρια

Μετά την εξασφάλιση πέντε άδειων πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου από ΣΚΑΪ, Star, ΑΝΤ1, Εpsilon και Αlpha, παραμένουν «ορφανές» ακόμη δύο, προς διεκδίκηση από όποιον επενδυτή επιθυμεί να καταβάλει το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η πιθανότητα να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη οδός θεωρείται απίθανη. Με δεδομένο δε ότι οι δύο από τους τρεις εμπλεκόμενους στο κανάλι επιχειρηματίες, έχουν ήδη εξασφαλίσει άδειες για άλλους σταθμούς (Σαββίδης – Ε, Βαρδινογιάννης – Star), έχοντας καταβάλλει και την πρώτη δόση, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον προς την τρίτη πλευρά, αυτή του κυρίου Μαρινάκη.

Ενα σενάριο το οποίο διαρρέεται, αναφέρεται σε διεκδίκηση μιας εκ των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες πρόκειται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα (τέλος 2018 – αρχές 2019), έναντι χαμηλότερου τιμήματος συγκριτικά με τις πανελλαδικές. Αλλα σενάρια κάνουν λόγο για σχεδιασμό διαδικτυακού καναλιού (web tv) ή προγραμμάτων που θα μεταδίδονται στις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα είναι το Mega που γνωρίζαμε.

Θα πρόκειται για κανάλι πολύ μικρότερης εμβέλειας και με πολύ λιγότερο προσωπικό, συγκριτικά τόσο με τις παλιές εποχές του, όσο και με τους τουλάχιστον 400 εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένα να απασχολούν πλέον, βάσει νόμου, τα πέντε κανάλια που εξασφάλισαν πανελλαδική άδεια.