Καζάνι που βράζει η Αργεντινή, πληθαίνουν οι φόβοι για νέες ταραχές

Η τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μαστίζεται από πληθωρισμό που κυμαίνεται πάνω από 60%,
LUIS ROBAYO via Getty Images

Καζάνι που βράζει ξανά η Αργεντινή με συνδικάτα, εργαζόμενοι και ακτιβιστές να κατακλύζουν τους δρόμους του Μπουένος Άιρες διαμαρτυρόμενοι για τη φτώχεια και την ανεργία σε μια χώρα που υφίσταται σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και χρόνια.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατά μήκος της λεωφόρου 9 de Mayo, έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Μπουένος Άιρες, και συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που κατήγγειλαν την οικονομική κρίση, την πολιτική του Προέδρου Αλμπέρτο ​​Φερνάντες και ζητούσαν μεγαλύτερη κοινωνική ασφάλιση.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν η Αργεντινή να σταματήσει να πληρώνει το εξωτερικό της χρέος και να χρήματα να πηγαίνουν στους φτωχότερους.

Η κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής υπέγραψε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο για αναδιάταξη χρέους περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο συνοδεύεται από οικονομικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η χώρα μαστίζεται από πληθωρισμό που κυμαίνεται πάνω από 60%, γεγονός που ώθησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 300 μονάδες βάσης στο 52% τον περασμένο μήνα και την κοινωνική κατακραυγή να ξεχειλίζει σε μια χώρα που βράζει».

Πηγή: Reuters