Κίνα - ΗΠΑ μονομαχούν μέσω twitter για το κλίμα ενώ ο πλανήτης καίγεται

Η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας θεωρείται ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Benjamin Westhoff via Reuters

ΗΠΑ και Κίνα, οι δύο πιο ρυπογόνες χώρες στον κόσμο που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κονταροχτυπιούνται μέσω Twitter για την κλιματική πολιτική την ώρα που ο πλανήτης καίγεται.

Η Κίνα αμφισβητεί εάν οι ΗΠΑ μπορούν να τηρήσουν τη νομοθεσία ορόσημο για το κλίμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο Νίκολα Μπέρνς να απαντά, ότι «μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η Αμερική θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας».

Κάλεσε δε την Κίνα να επαναλάβει τις συνομιλίες για το κλίμα που έχουν ανασταλεί, γράφοντας: «Εμείς είμαστε έτοιμοι».

Εκρηκτικό το κλίμα μετά την επίσκεψη Πελόσι

Η έντονη λεκτική αντιπαράθεση στο Twitter, ανάμεσα στις δύο χώρες καλά κρατεί εδώ και καιρό, με την επίσκεψη Πελόσι στην Ταιβάν να έχει δυναμιτίσει τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Ωστόσο, η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο ως να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Κογκρέσο ψήφισε την περασμένη βδομάδα το νομοσχέδιο για το κλίμα, δίνοντας τη σκυτάλη στον Μπερνς να γράψει στο Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή με τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει ποτέ, ζητώντας από την Κίνα να ακολουθήσει.

Η απάντηση ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας λέγοντας στο tweet: «Χαίρομαι που το ακούω αυτό. Αλλά σημασία έχει εάν οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν κάλεσε τις ΗΠΑ «να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να σταματήσουν να αναζητούν δικαιολογίες για την αδράνειά τους».

Μπαράζ κατηγοριών

Η αψιμαχίες στο Twitter φέρνουν στην επιφάνεια το τεράστιο χάσμα που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να λάβουν έναν πιο ηγετικό ρόλο στο θέμα του κλίματος και την Κίνα να αντιδρά.

Η απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα – η οποία επέστρεψε με την κυβέρνηση Μπάιντεν- έχει πλήξει την αμερικανική αξιοπιστία.

Ένας Κινέζος εμπειρογνώμονας, αν και επαίνεσε μέρος της Αμερικανικής νομοθεσίας τόνισε πως «είναι καθυστερημένη και δεν αρκεί».

«Παρόλο που υπάρχουν κάποια καινοτόμα επιτεύγματα στο νομοσχέδιο, φοβάμαι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να ηγηθούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Τενγκ Φέι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακού Περιβάλλοντος και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Tsinghua.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, πιέζει την Κίνα να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, με το Πεκίνο να απαντά ότι «οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί, δεδομένων των αναπτυξιακών της αναγκών ως χώρα μεσαίου εισοδήματος, ενώ οι ΗΠΑ θέτουν φιλόδοξους στόχους που αποτυγχάνουν».

Πηγή: Associated Press

Δημοφιλή