Κίνα: Ρεύμα με το σταγονόμετρο και έλλειψη νερού εν μέσω ιστορικού καύσωνα

Με τεχνητή πρόκληση βροχοπτώσεων προσπαθούν οι αρχές να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί από το 1961.
via Associated Press

Η Κίνα προσπαθεί να ανταπεξέλθει με τις μεγάλες ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και να φέρει περισσότερο νερό στην πληγείσα από την ξηρασία λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, καθώς αντιμετωπίζει έναν καύσωνα που σπάει κάθε ρεκόρ.

Για περισσότερους από δύο μήνες, οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν διαταράξει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, απειλούν τα ζώα και έχουν αναγκάσει τις βιομηχανίες στις περιοχές που εξαρτώνται από την υδροηλεκτρική ενέργεια να κλείσουν, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια.

Aly Song via Reuters

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει με πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων τα επόμενα χρόνια, καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση.

Την Τετάρτη, η νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν δήλωσε ότι θα περιορίσει το ρεύμα σε σπίτια, γραφεία και εμπορικά κέντρα, αφού είχε ήδη δώσει εντολή σε ενεργοβόρους παραγωγούς μετάλλων και λιπασμάτων να περιορίσουν τις εργασίες τους.

Με μια επίσημη έκκληση για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ζητήθηκε από τα κυβερνητικά γραφεία να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά όχι χαμηλότερα από 26 βαθμούς Κελσίου και να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τις σκάλες αντί για τους ανελκυστήρες.

Επίσης, τα σιντριβάνια, ο περιττός φωτισμός και οι εμπορικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργούν με το που πέφτει το σκοτάδι.

Aly Song via Reuters

Οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος ώθησαν επίσης αρκετές εταιρείες στην Τσονγκίνγκ, που συνορεύει με την Σιτσουάν να αναστείλουν την παραγωγή τους,

Η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί περίπου το 80% της ισχύος στη Σιτσουάν, αλλά η φθίνουσα ροή του νερού στον ποταμό Γιανγκτσέ και στους παραπόταμούς του έχει φέρει δυσκολίες στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κλιματισμό, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν εκτιναχθεί πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η ξηρασία σε όλη τη λεκάνη του Γιανγκτσέ επηρεάζει αρνητικά και το πόσιμο νερό για τους κατοίκους της υπαίθρου και τα ζώα, καθώς και τις καλλιέργειες.

via Associated Press

Ορισμένα ζώα από τις πληγείσες περιοχές που επλήγησαν από την ξηρασία έχουν μεταφερθεί προσωρινά αλλού, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενο ανακούφιση από τις καταστροφές ύψους 300 εκατομμυρίων γιουάν (44 εκατομμύρια ευρώ).

Την Τετάρτη, η κεντρική επαρχία Χουμπέι έγινε η τελευταία χρονικά που ανακοίνωσε ότι κάνει προσπάθεια πρόκλησης βροχοπτώσεων, στέλνοντας αεροπλάνα να εκτοξεύσουν το χημικό ιωδιούχο άργυρο στα σύννεφα.

Αλλες περιοχές στο Γιανγκτσέ έχουν επίσης ξεκινήσει προγράμματα «σποράς σύννεφων».

Ο καύσωνας στην Κίνα διαρκεί 64 ημέρες, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1961.

Aly Song via Reuters

Εως και 262 μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και άνω. Οκτώ έχουν δει τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 26 Αυγούστου στη λεκάνη της Σιτσουάν και σε μεγάλες περιοχές της κεντρικής Κίνας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.