Γαλλία: Ακτιβιστές για το κλίμα έκλεισαν με τσιμέντο τρύπες σε γήπεδο γκολφ

Τα γήπεδα εξαιρούνται από τον περιορισμό στην κατανάλωση νερού λόγω της ακραίας ξηρασίας φέτος το καλοκαίρι
.
.
TWITTER/KIRIKOU COLLECTIVE

Την ώρα που η Γαλλία βιώνει ένα από τα θερμότερα και ξηρότερα καλοκαίρια της ιστορίας της, τα γήπεδα του γκολφ εξαιρούνται από τους περιορισμούς στην κατανάλωση του νερού.

Αυτή η απόφαση εξόργισε ομάδα ακτιβιστών για το περιβάλλον στην Τουλούζη που βρήκαν τρόπο να αχρηστεύσουν τα γήπεδα με πολύ μικρό κόστος.

Το μόνο που έκαναν, αναφέρει το BBC, ήταν να γεμίσουν τις τρύπες του γηπέδου με τσιμέντο.

Το γκολφ, όπως λένε, «είναι αναψυχή για την ευνοημένη τάξη».

Η εξαίρεση για τα γήπεδα γκολφ ήταν, σε κάθε περίπτωση, αμφιλεγόμενη, την ώρα που στη χώρα τουλάχιστον 100 χωριά αναφέρουν ότι έχουν έλλειψη πόσιμου νερού.

Οι ιδιοκτήτες των γηπέδων υποστηρίζουν ότι χωρίς νερό θα ξεραθούν σε τρεις ημέρες. Υποχρεώνονται πάντως να ποτίζουν τα γήπεδα τη νύχτα και μόνο στο 30% της συνηθισμένης ποσότητας.

Αν και οι περιορισμοί για το νερό ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, η τήρησή τους είναι στη διακριτική ευχέρεια των τοπικών αξιωματούχων.

Ο Πράσινος δήμαρχος της νοτιοανατολικής πόλης της Γκρενόμπλ, Ερίκ Πιόλ, επέκρινε την εξαίρεση λέγοντας: «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τους πλούσιους και ισχυρούς».

Ορισμένα τμήματα του ποταμού Λίγηρα έχουν ουσιαστικά στερέψει. Στα δύο τρίτα της Γαλλίας έχει κηρυχθεί κατάσταση κρίσης, με βροχοπτώσεις να μειώνονται κατά περίπου 85%.