Κεφάλι τεράστιου προϊστορικού λύκου βρέθηκε στη Σιβηρία

Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη.
Martin Janča via Getty Images

Το κομμένο κεφάλι ενός τεράστιου προϊστορικού λύκου της Πλειστοκαίνου ανακαλύφθηκε στην περιοχή Αμπίσκι, στη βόρεια Γιακουτία, στη Σιβηρία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Siberian Times, ένας ντόπιος, ο Πάβελ Εφίμοφ, το είχε βρει το καλοκαίρι του 2018 στις ακτές του ποταμού Τιρεκτιάχ. Ο λύκος, η γούνα και τα δόντια του οποίου έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ήταν πλήρως ανεπτυγμένος και ηλικίας 2-4 ετών όταν πέθανε.

Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες, το κεφάλι είναι ηλικίας 40.000 ετών. Επιστήμονες του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα εξετάσουν το DNA του.

«Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη των πρώτων απομειναρίων ενός πλήρως ανεπτυγμένου λύκου της Πλειστοκαίνου, με τον ιστό να έχει διατηρηθεί. Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους προκειμένου να κατανοήσουμε πώς έχει εξελιχθεί το είδος και για να αναδημιουργήσουμε την εμφάνισή του» είπε ο Άλμπερτ Προτόποποφ, της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας των Σαχά.

Το κεφάλι έχει μήκος 40 εκατοστά- σχεδόν το μισό μήκος ενός σημερινού λύκου, που κυμαίνεται μεταξύ 66 και 86 εκατοστών. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έγινε στο Τόκιο της Ιαπωνίας, κατά τα εγκαίνια μιας έκθεσης για μαμούθ που διοργανώθηκε από επιστήμονες της Ιαπωνίας και της Γιακουτίας.

Πέρα από τον λύκο, οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα πολύ καλά διατηρημένο σκύμνο λιονταριού των σπηλαίων: Ο «Σπάρτακ» έχει μήκος περίπου 40 εκατοστά και βάρος 800 γραμμάρια, και επιστήμονες εκτιμούν πως πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα