Κυνομαχίες στην Ελλάδα: Πρόβες αντοχής, προκαταβολές και θάνατοι

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρουν οι αστυνομικοί στη δικογραφία που σχηματίστηκε για το κύκλωμα εκβιαστών.
Pitt Bull in a rage .
Pitt Bull in a rage .
Beaubizz via Getty Images

Οι πληροφορίες για εμπλοκή του 35χρονου αρχηγού του κυκλώματος εκβιαστών σε κυνομαχίες ανάγκασε τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών να επεκτείνουν την έρευνά τους και προς αυτό το πεδίο.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τηλεφωνικές συνομιλίες του θηριώδη αρχηγού με τα πολλά τατουάζ, οι οποίες παραπέμπουν σε μάχες μεταξύ σκυλιών. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει τις έρευνες των επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα που βασανίζουν ζώα έχουν βίαιη συμπεριφορά και προς τους ανθρώπους.

Ο 35χρονος που φέρεται από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. να χτυπούσε με αγριότητα πολίτες που δεν υπάκουαν στις εντολές του, εμφανιζόταν παράλληλα να ασχολείται με κυνομαχίες.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρουν οι αστυνομικοί στη δικογραφία που σχηματίστηκε για το κύκλωμα εκβιαστών που «ξηλώθηκε» την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 25 άτομα.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται, ο αρχηγός του κυκλώματος «διοργανώνει και συμμετέχει σε αγώνες κυνομαχιών, καθώς και προβαίνει στην παραγωγή σκυλιών ράτσας pitbull, με τα οποία είτε συμμετέχει σε κυνομαχίες είτε πουλάει σε επίδοξους χειριστές σκύλων κυνομαχιών. Σε αποθήκη-αυλή στο Πέραμα έχει διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, στον οποίο εκτρέφει δέκα περίπου σκυλιά κυνομαχίας. Έχει μάλιστα φροντιστή καθαριότητας και διατροφής, ο οποίος το πράττει καθημερινά έναντι αμοιβής».

Ακολούθως περιγράφεται η διαδικασία του ζευγαρώματος:

«Κατά τη διαδικασία ζευγαρώματος των σκύλων επιλέγονται σκύλοι, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε αγώνες κυνομαχίας και ανάλογα με τις νίκες που έχουν καταφέρει, αξιολογούνται ως πολυτιμότεροι γονείς (π.χ. grand champion) με βάση τους οποίους διαμορφώνεται και το αντίστοιχο γενεαλογικό δέντρο (pedigree). Κατά την εκπαίδευσή τους εξασκούνται για να αναπτύξουν τη φυσική τους κατάσταση και τη σωματική τους αντοχή και δύναμη, προκειμένου να αντέχουν στις μάχες που επιδίδονται, οι οποίες συνηθίζεται να διαρκούν από λίγα λεπτά έως και μία ώρα περίπου. Ακολούθως τα εν λόγω σκυλιά συμμετέχουν σε προσομοίωση κυνομαχίας (πρόβες), προκειμένου να διαπιστωθούν τα ψυχικά τους αποθέματα, η επιθετικότητα, η ποιότητα του παιχνιδιού, η στρατηγική τους, η δύναμη του δαγκώματος, η βλάβη που μπορούν να προξενήσουν, καθώς και τα σημεία του σώματος του αντίπαλου σκυλιού, στα οποία επιτίθενται (μασχάλη, πόδια, λαιμό κλπ). Οι αγώνες κυνομαχίας πραγματοποιούνται με βάση την κατηγορία κιλών που ανήκει ο κάθε σκύλος για να έχει αντίπαλο σκύλο αντίστοιχων κιλών».

Θάνατοι σκυλιών

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία για το κύκλωμα εκβιαστών, «η διοργάνωση των αγώνων κυνομαχιών ή ακόμα και των προσομοιώσεών στις οποίες συμμετέχει ο αρχηγός όσο και τα υπόλοιπα μέλη γίνονται σε χώρους που έχουν στη διάθεσή τους, στους οποίους είναι δύσκολο να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν οι ελεγκτικές Αρχές.

Ο κάθε αγώνας πραγματοποιείται έναντι στοιχήματος, ενώ καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες σχετική προκαταβολή, ώστε σε περίπτωση που ο αγώνας κυνομαχίας ακυρωθεί με ευθύνη εντός συμμετέχοντος ο έτερος αποζημιώνεται από αυτή.

Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών, έχει παρατηρηθεί σε πολλές φορές στους συμμετέχοντες σκύλους να προξενείται βαριά σωματική βλάβη ή ακόμα και θάνατος, ο οποίος μπορεί να είναι είτε άμεσος κατά την κυνομαχία είτε να επέλθει συνεπεία των τραυμάτων μεταγενέστερα.

Ακόμα όταν σε περίπτωση που κάποιος φορέας φιλοζωικής οργάνωσης ασχοληθεί με τη διερεύνηση της εν λόγω οργάνωσης, ο αρχηγός κάνει σαφές εκφοβίζοντάς τους με απειλές ότι σε περίπτωση που επεδίωκαν τη τιμωρία τους ή αναφέροντας στις πράξεις του με κίνδυνο να τιμωρηθούν θα υλοποιούσε τις απειλές.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δύο χειριστές σκύλων είχαν δώσει με καλυμμένα τα στοιχεία τους συνέντευξη στη διαδικτυακή σελίδα «Vice» που πραγματοποίησε ρεπορτάζ σχετικά με τους αγώνες κυνομαχίας, ότι είχε αναφέρει το όνομα του αρχηγού, καθώς και έδωσε φωτογραφία του, όπου μπορεί ναι μεν να καλύφθηκαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αλλά λόγω της συγκεκριμένης εμφάνισης που έχει κάποιος που τον γνώριζε μπορούσε να τον αναγνωρίσει και επειδή το ρεπορτάζ είχε σκοπό τη νομική τιμωρία των επίμαχων δραστών, αρχηγός απείλησε τον δημοσιογράφο, πράγμα που αναφέρεται και μέσα στο ίδιο το άρθρο.

Γίνεται μνεία ότι τα εν λόγω σκυλιά λόγω της επιθετικότητάς τους, του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα τους και της ικανότητάς τους να μάχονται είναι επικίνδυνα να επιτεθούν και σε ανθρώπους με απροσδιόριστες συνέπειες, πράγμα το οποίο έχει συμβεί».

Δημοφιλή