Κυριακάτικο τραπέζι: Λουκάνικα με ξινόμηλα και παγωτό σοκολάτα με γάλα καρύδας

Επιλέγουμε μπύρα από μικροζυθοποιία για να αναδείξουμε περισσότερο τις γεύσεις μας.

Καθώς όλοι οι χώροι εστίασης έχουν κατεβάσει ρολά λόγω lockdown και δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε μια έξοδο για λουκάνικα και μπύρες, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην το απολαύσουμε σπίτι μας.

Στρώνουμε λοιπόν το τραπέζι μας την Κυριακή για δύο εξαιρετικές συνταγές.

Λουκάνικα συνοδεία πατατοσαλάτας μπερδεμένη με ξινόμηλα κρεμμύδι και μπέικον. Όσο για το γλυκό μας θα σερβίρουμε παγωτό σοκολάτα που ετοιμάσαμε χρησιμοποιώντας γάλα καρύδας με μία εσάνς από σιρόπι σφενδάμου, το κοινώς λεγόμενο και «μέιπλ σίροπ», που βάζουμε στα λαχταριστά πάνκεϊκς και στις τηγανίτες - φρεντς τόουστ.

Καλή όρεξη.

Λουκάνικα και πατατοσαλάτα με ξινόμηλα, μπέικον, κρεμμύδια

Υλικά

1/2 κιλό πατάτες

200 γρ. ξινόμηλα

μισό φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

3 φέτες μπέικον

1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες

8 λουκάνικα Νυρεμβέργης

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Τα σιγοβράζουμε μαζί με το νερό (μισό φλ.) και την ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Όταν οι πατάτες βράσουν καλά τις αφαιρούμε αμέσως από το νερό και τις τοποθετούμε σε μπολ.

Τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι όσο είναι ακόμη ζεστές.

Πολτοποιούμε τα βρασμένα μήλα μαζί με τον ελάχιστο ζωμό που έχει περισσέψει στο σκεύος βρασμού τους.

Τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες.

Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ξεροψήνουμε το μπέικον.

Στο ίδιο σκεύος, με το λίπος που έχει μείνει από το μπέικον, ψήνουμε τα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Αφαιρούμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε ψήνοντας τις ροδέλες κρεμμυδιού στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος από το μπέικον και τα λουκάνικα.

Το κρεμμύδι πρέπει να είναι κομμένο σε λεπτές ροδέλες.

Ψήνουμε σε φωτιά μεσαίας έντασης μέχρι να μαλακώσει καλά.

Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τις πατάτες και τα μήλα.

Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια φροντίζοντας να κρατήσουμε λίγα για ντεκόρ.

Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο πιάτο σερβιρίσματος.

Βάζουμε στο πιάτο και τα λουκάνικα.

Περιχύνουμε τον πουρέ με το λάδι που έχει απομείνει στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που είχαμε κρατήσει για ντεκόρ και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνοδεύουμε το πιάτο με κέτσαπ και μουστάρδα κατά προτίμηση και ψημένες πιτούλες ή κριτσίνια.

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα λουκάνικα Νυρεμβέργης με ελληνικά λουκάνικα από χοιρινό, λεπτά, με έντονη γεύση. Θα βρούμε στην ελληνική αγορά μεγάλη ποικιλία από υπέροχα λουκάνικα ελληνικής παραγωγής σε διάφορες γεύσεις, αρωματισμένα με κρασί, πάπρικα, πράσο, πορτοκάλι κλπ.

Θέλουμε τα μήλα να βράσουν καλά και το νερό να έχει εξατμιστεί στο τέλος. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό επιπλέον ή να δυναμώσουμε την φωτιά προς το τέλος εάν δεν έχει εξατμιστεί το νερό.

Εάν το μπέικον και τα λουκάνικα δεν είναι αρκετά λιπαρά ώστε να μείνει λίπος στο τηγάνι, προσθέτουμε 1 κ. γλ βούτυρο και συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια.

Τα χειροποίητα κριτσίνια Πρέτσελ είναι τα αυθεντικά αλμυρά γερμανικά ψωμάκια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και μαγιά και πασπαλίζονται με χοντρό αλάτι.

Η συνταγή είναι για δύο άτομα.

Η μπύρα είναι το τέλειο ποτό που συνοδεύει το πιάτο μας. Θα συνιστούσα, προκειμένου να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τις γεύσεις που έχουμε, να επιλέξουμε μπύρα από μικροζυθοποιία. Η δικιά μου πρόταση ακούει στο όνομα Ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι. Δοκιμάζουμε Καθημερινή για μια πιο ελαφριά μπύρα αλλιώς Βοημίας ή Μάρτσεν.

Αναδημοσίευση από HuffPost και MagiaCook

Σπιτικό παγωτό σοκολάτα με γάλα καρύδας

Υλικά

2 τενεκεδάκια κρέμα καρύδας (800ml)

1,5 φλιτζ. ωμό κακάο

¾ φλιτζ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)

1 κουτ. γλυκού βανίλια

1 κουτ. σούπας άμυλο ταπιόκα

3 κουτ. αμυγδαλοβούτυρο (ή φυστικοβούτυρο)

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα την κρέμα καρύδας, το κακάο, την βανίλια, το σιρόπι σφενδάμου και την ταπιόκα και ανακατεύουμε καλά.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μόλις αρχίσει να βράζει ελαφρά το βγάζουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο και συνεχίζουμε καλά το ανακάτεμα.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.

Μόλις το μείγμα μας έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (μπορεί να σχηματιστεί μία κρούστα, αλλά μόλις το ανακατέψουμε θα φύγει) βάζουμε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα για ψωμί ή κέικ (περίπου 20 εκ.).

Καλύπτουμε καλά με μία μεμβράνη ώστε να ακουμπάει πάνω στην σοκολάτα.

Τυλίγουμε όλη την φόρμα με ένα αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.

Μόλις το αφαιρέσουμε από την κατάψυξη μπορεί να μας φανεί πολύ παγωμένο, αλλά όπως σχεδόν όλα τα σπιτικά παγωτά, χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά εκτός ψυγείου μέχρι να πάρει την σωστή υφή.

Αναδημοσίευση από HuffPost και bubbles & avocado