Κυβέρνηση για Τέμπη: Η αλήθεια σώζει

«Ο άνθρωπος αυτός δεν έπρεπε να μείνει μόνος στη βάρδια», τονίζει για τον σταθμάρχη ο Γιάννης Οικονόμου.
Το σημείο της τραγικής σύγκρουσης των δύο τρένων
Το σημείο της τραγικής σύγκρουσης των δύο τρένων
Eurokinissi

Για τα συναισθήματα αγανάκτησης, πόνου και οργής της κοινωνίας μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, στο μπρίφινγκ, τονίζοντας ότι για τη διαχείριση τους θα χρειαστεί χρόνος αλλά και υπογραμμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος καθώς όπως σημείωσε, «το δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και άλλα περιστατικά αποδεικνύουν τις δομικές παθογένειες του κράτους.»

Σύμφωνα με τον κ.Οικονόμου, «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και χρήσιμοι στον τόπο μας, χρειάζεται να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας όσον αφορά στις αιτίες που μας έφεραν αντιμέτωπους με αυτό το πολύ δύσκολο παρόν. Η αλήθεια σώζει και χωρίς αυτήν δεν θα πάμε ούτε ένα βήμα μπροστά.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα, αλλά και έμπρακτες εγγυήσεις ότι δεν θα συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο ή αντίστοιχο. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή χωρίς χρονοτριβή και προφάσεις το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και ζήτησε -πρώτος το έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- συγγνώμη. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Και συνέχισε τονίζοντας: “Θα επιμείνω όμως ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά”».

Eurokinissi

Ειδικότερα για τα αίτια της τραγωδίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «μέσα από τα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τα όσα αδιανόητα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο βράδυ, αλλά και μέσα από μέσα από τις διώξεις που ασκήθηκαν, αναδεικνύονται συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες που προφανώς δεν είναι τωρινές, αλλά διαιωνίζονται σε ένα τμήμα του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, στο βαθύ και αναχρονιστικό Κράτος. Παθογένειες που πολέμησε και μείωσε η Κυβέρνησή μας, αλλά δεν μπόρεσε, και αυτό είναι ευθύνη μας, να εξαλείψει εξ ολοκλήρου και είναι αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπιστούν σθεναρά και πιο συντονισμένα, έτσι ώστε να εκλείψουν και αυτοί οι τελευταίοι θύλακες δομικής αντίδρασης στον εκσυγχρονισμό του Κράτους μας.»

Ο σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε το σύστημα τηλεδιοίκησης

Ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον σταθμάρχη ξεκαθάρισε ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν έπρεπε να μείνει μόνος του στη βάρδια».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 59χρονος προφυλακισμένος σταθμάρχης Λάρισας δεν γνώριζε ή επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης που υπήρχε στο σταθμό, ενώ οι δύο άλλοι συνάδελφοι του, που ήταν σαφώς πιο έμπειροι, έφυγαν νωρίτερα από το πόστο τους, αφήνοντάς τον μόνο. Έτσι, ο 59χρονος σταθμάρχης χρησιμοποίησε τον παλιό πίνακα ελέγχου, είτε επειδή έκανε λάθος στην επιλογή, είτε επειδή δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το σύστημα τηλεδίοικησης αν και η Λάρισα είναι ένας από τους συνολικά 36 σταθμούς, όπου ήδη λειτουργεί. Η εγκατάλειψη του αυτοματοποιημένου συστήματος χάραξης διαδρομής είναι κάτι που προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε το «μαύρο κουτί» της τηλεδιοίκησης του σταθμού.

″Ελάχιστη και απόλυτα οφειλόμενη η συνδρομή στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την συνδρομή της Πολιτείας απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, σημειώνοντας ότι «οι δέκα αυτοί άξονες μέτρων συνιστούν ελάχιστη, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα οφειλόμενη συνδρομή στους ανθρώπους που υπέστησαν τα πάνδεινα και που κυρίως καλούνται να συνεχίσουν να ζουν με τις πληγές που τους άφησαν τα τραγικά συμβάντα.

Ταυτόχρονα παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, διά ζώσης και κατ’ οίκον, μέσα από το δίκτυο δομών ψυχικής υγείας του Ε.Σ.Υ., καθώς και τηλεφωνικά μέσω της Εθνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.

ALEXANDROS AVRAMIDIS via Reuters

Επιπλέον, για την ταχεία και την άμεση εξυπηρέτηση των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δημιουργείται ειδική δομή και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και γρήγορης διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων για τα μέτρα αυτά, αλλά και για κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο».

«Βολές» του Γ. Οικονόμου κατά του Χρ. Σπίρτζη

«Mέρος της Αντιπολίτευσης δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, ούτε των απαιτήσεων της κοινωνίας. Γιατί πολιτική δεν γίνεται χωρίς ειλικρίνεια και χωρίς ανάληψη ευθύνης.

Για παράδειγμα, ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια Υπουργός Μεταφορών των Κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε για να τοποθετηθεί δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Η τοποθέτησή του συνιστά ένα θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων. Η τοποθέτηση αυτή συνοψίστηκε στο: «Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς». Είναι η κυνική γραμμή που υποστηρίζει ότι ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου για τις θέσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σπίρτζης και η Κυβέρνηση που υπηρέτησε, κωλυσιεργούσαν και δεν προώθησαν τα απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια. Φαίνεται ότι πρέπει να έχει κανείς περίσσεια θράσους για να ισχυρίζονται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε «ρολόι» επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε η επόμενη Κυβέρνηση για να τα διαλύσει όλα.»

Ερωτηθείς για το αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα παραστεί στην Επιτροπή της Βουλής που θα ασχοληθεί με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Γιάννης Οικονόμου θεωρεί ότι πρέπει ο κ. Καραμανλής να δώσει τη δική του άποψη.

Σχετικά με τις επιθέσεις κατά πολιτικών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι τραμπουκισμοί δεν χωρούν στην κοινωνία μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η χώρα θα έχει την κυβέρνηση που θα επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες».

Επίσης ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσει για το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δημοφιλή