Μητσοτάκης για Τέμπη: Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν

Θεσμοθετείται ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του με τον Ν. Χριστοδουλίδη.
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστουλίδη, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρας μας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με συλλυπητήρια προς τον κυπριακό λαό καθώς μεταξύ των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, περιλαμβάνονται και δύο κύπριοι πολίτες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στη βελτίωση των υποδομών αλλά και στην αλλαγή των νοοτροπιών που έπαιξαν ρόλο στην τραγική κατάληξη των Τεμπών. «Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στο Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ο πρωθυπουργός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του εν μέσω μίας μεγάλης γεωπολιτικής μεταβλητότητας. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα στέκεται δίπλα στην Κύπρο για την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

«Βλέπουμε μία πιο θετική συμπεριφορά από την Τουρκία»

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Τουρκία, λέγοντας ότι μετά από μία μακρά περίοδο που χαρακτηρίστηκε από απαράδεκτες προκλήσεις της Άγκυρας, οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τη γειτονική χώρα έφεραν τους λαούς πιο κοντά και βιώνουμε σήμερα μία αποκλιμάκωση και μία πιο θετική συμπεριφορά. «Στην στάση αυτή εμείς ανταποκριθήκαμε. Και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ότι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης και στο διάλογο. Και θέλω να ελπίζω ότι μία τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Άλλωστε η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να ανέχεται τον 21 αιώνα κατοχικό στρατό στην Κύπρο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία.

Ν. Χριστοδουλίδης: Ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ε.Ε. για την επίλυση του Κυπριακού

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. «Η Κύπρος συμπαρίσταται και πενθεί μαζί με την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που έχουν οι δύο χώρες και στην στενή τους συνεργασία σε όλους τους τομείς ενώ σχετικά με το Κυπριακό υπογράμμισε την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ε.Ε. για την επίλυση του.

«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή», ξεκαθάρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ μιλώντας για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών, τόνισε ότι πρόκειται για μία σημαντική απόφαση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα