Κυβερνοεπίθεση εναντίον 12 υπουργείων της Νορβηγίας

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος είναι πίσω από αυτό».
Just_Super via Getty Images

Δώδεκα υπουργεία της επλήγησαν από κυβερνοεπίθεση, είπε τη Δευτέρα η νορβηγική κυβέρνηση, στην πιο πρόσφατη επίθεση στον δημόσιο τομέα του μεγαλύτερου προμηθευτή αερίου της Ευρώπης και βορειότερου μέλους του ΝΑΤΟ.

«Εντοπίσαμε ένα αδύναμο σημείο στην πλατφόρμα ενός από τους προμηθευτές μας. Αυτό το αδύναμο σημείο πλέον έχει κλείσει» είπε ο Έρικ Χόουπ, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών σε υπουργεία, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η επίθεση εντοπίστηκε λόγω του «ασυνήθιστου» traffic στην πλατφόρμα του προμηθευτή, είπε ο Χόουπ, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες. Εντοπίστηκε στις 12 Ιουλίου και διερευνάται από την αστυνομία.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος είναι πίσω από αυτό και ποια είναι η έκταση των επιπτώσεων (της επίθεσης)» ανέφερε.

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης μετά την πτώση στις ροές του ρωσικού αερίου και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης. Συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική και υποστηρίζει την Ουκρανία με όπλα, ανθρωπιστική βοήθεια και χρήματα.

Ο δημόσιος τομέας της είχε πληγεί από κυβερνοεπιθέσεις και στο παρελθόν, περιλαμβανομένου του Ιουνίου του 2022, όταν είχε λάβει χώρα επίθεση DDoS, η οποία αποδόθηκε σε «εγκληματική φιλορωσική οργάνωση».

Οι κυβερνοεπιθέσεις τριπλασιάστηκαν μεταξύ του 2019 και του 2021, σύμφωνα με την υπηρεσία κυβερνοασφαλείας, με τα σοβαρά περιστατικά του 2022 στο ίδιο επίπεδο με αυτά του 2021.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή