Η άσκηση που υπόσχεται άψογους κοιλιακούς πολύ πιο άμεσα από τα «ροκανίσματα»

Πώς θα την εκτελέσουμε σωστά για να δούμε αποτελέσματα σε λίγες μόνο προπονήσεις.
Ivan Pantic via Getty Images

Πόσοι από εμάς έχουμε άραγε αναρωτηθεί ποια άσκηση είναι η ιδανική για μια επίπεδη κοιλιά: Τα «ροκανίσματα» ή η σανίδα; Και οι δύο ασκήσεις γυμνάζουν τους κοιλιακούς μας και είναι εξίσου δύσκολες, αφού προκαλούν στην κοιλιά την αίσθηση ότι το σημείο έχει πάρει φωτιά. Επιπλέον είναι κουραστικές γιατί απαιτούν τη συμμετοχή ολόκληρου του σώματος.

Ποια όμως σύμφωνα με τους γυμναστές αποφέρει καρπούς πιο γρήγορα;

Σύμφωνα με την πιστοποιημένη προπονήτρια Νάντια Μέρντοκ και τον προπονητή crossfit Ρόμπερτ Καρζ, η σανίδα είναι ο μεγάλος νικητής.

To μυστικό της σανίδας

Η σανίδα ως άσκηση εμπλέκει πολλαπλές ομάδες μυών, συμπεριλαμβάνομένου του κορμού, του κάτω μέρους της πλάτης και των γλουτών. Αυτό την καθιστά μια σούπερ αποτελεσματική προσθήκη στην προπόνησή που αποβλέπει στην ενδυνάμωση των κοιλιακών.

Σύμφωνα με τον Μέρντοκ η σανίδα γυμνάζει ταυτόχρονα τον ορθό κοιλιακό, δηλαδή τον μυ που εκφύεται από το στέρνο και καταλήγει στο ηβικό οστό της λεκάνης, τους πλάγιους, τους γλουτιαίους, τους καμπτήρες ισχίου, τους τετρακέφαλους και τον δελτοειδή, τον μυ που βρίσκεται στο πάνω μέρους του κορμού, επάνω από τη διάρθρωση του ώμου. Για αυτόν τον λόγο η σανίδα συνίσταται ως η απόλυτη άσκηση για άτομα που διαθέτουν πολύ περιορισμένο χρόνο για την προπόνησή τους.

Η συμπερίληψη ασκήσεων που στοχεύουν σε διάφορες μυϊκές ομάδες στο πρόγραμμα άσκησής μας, δεν ευνοεί μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά συμβάλλει σε πιο άμεσα αποτελέσματα για όσους παλεύουμε να χτίσουμε καλοσμιλεμένους κοιλιακούς.

Και το καλύτερο; Είναι ασφαλής ακόμα και για αρχάριους, καθώς όσο λιγότερα είναι τα σημεία του σώματος που πρέπει να παρακολουθούμε, τόσο μειώνεται η πιθανότητα λανθασμένης εκτέλεσης. Αντίθετα, τα «ροκανίσματα» απαιτούν τεχνική και η λάθος εκτέλεση μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στη μέση.

Η σανίδα, η οποία είναι πιο απλή και ξεκάθαρη ως προς την εκτέλεσή της, μπορούν να προσφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όπως αντοχή στον κορμό, βελτιωμένη ισορροπία και πιο καλοσχηματισμένη λεκάνη.

Πώς θα εκτελέσουμε σωστά τη σανίδα

Ξεκινάμε σε γονατιστή θέση στο πάτωμα με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Τα πόδια μας θα πρέπει να είναι παράλληλα και τα χέρια μας γροθιές.

Τοποθετούμε τους αγκώνες ακριβώς κάτω από τους ώμους και απλώνουμε τα πόδια μας ώσπου να τεντώσουν. Ρίχνουμε το βάρος μας στους αγκώνες και τα δάχτυλα των ποδιών.

Σφίγγουμε τους γλουτούς και ανασηκώνουμε την κοιλιά από το έδαφος, βάζοντας δύναμη στους κοιλιακούς, ώστε να προσφέρουμε στήριξη σε ολόκληρο το σώμα.

Προσοχή!

  • Μένουμε συγκεντρωμένοι
  • Κρατάμε το σώμα μας σταθερό
  • Αφήνουμε τους γοφούς να βυθιστούν προς το έδαφος
  • Ξεκινάμε από 10-15 δευτερόλεπτα και όσο περνάει ο καιρός αυξάνουμε

    Το μεγάλο «αλλά»

Η επίτευξη του στόχου μιας πιο επίπεδης κοιλιάς δεν επιτυγχάνεται απλώς και μόνο εκτελώντας μία άσκηση. Στην όλη προσπάθεια εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και μια σταθερή ρουτίνα προπόνησης.

Η σανίδα δεν είναι παρά μια προσθήκη που στοχεύει πιο άμεσα στο χτίσιμο των κοιλιακών.

(Με πληροφορίες από shefinds) .