Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά από υπολείμματα φαγητού

Αντί να πετάμε το κάτω μέρος (ή τις κορυφές) των λαχανικών κατά την προετοιμασία τους, μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στο ηλιόλουστο περβάζι μας.
Ας δοκιμάσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε λαχανικά από υπολείμματα κουζίνας
Jessica Damiano via AP
Ας δοκιμάσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε λαχανικά από υπολείμματα κουζίνας

Η κηπουρική προσφέρεται με φυσικό τρόπο για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Επομένως, εάν υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα σκουπίδια ενώ εξοικονομούμε χρήματα, ας το δοκιμάσουμε. Και ένας από τους αγαπημένους τρόπους για να συμβεί αυτό είναι να ξανακαλλιεργήσουμε λαχανικά από τα υπολείμματα κουζίνας.

Αντί να πετάμε ή να κάνουμε κομποστοποίηση το κάτω μέρος (ή τις κορυφές) των λαχανικών κατά την προετοιμασία τους, μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στο ηλιόλουστο περβάζι μας.

Πριν προχωρήσει κανείς περαιτέρω, είναι σημαντικό να επισημάνει ότι αυτές οι μέθοδοι δεν είναι πιθανό να παράγουν φυτά που θα αναπτυχθούν καλά στον κήπο μας, επομένως δεν συνιστούμε να αντικατασταθούν τα φυτά με αυτόν τον τρόπο. Αλλά είναι πιθανό να αποδώσουν ένα ή δύο συνοδευτικά φυτά, κι επίσης ας μην υποτιμήσουμε την αξία ενός διασκεδαστικού πρότζεκτ.

Γενικές συμβουλές: Τα υπολείμματα θα αναπτυχθούν καλύτερα σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Ας χρησιμοποιήσουμε χλιαρό νερό κι ας το αντικαταστήσουμε κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες για να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων. Ας μην ανησυχούμε αν το «βυθισμένο» τμήμα των μοσχευμάτων μας γίνει λίγο γλοιώδες, αλλά αν όλο το πράγμα αρχίσει να γίνεται καφέ, ας το ρίξουμε στο σωρό κομποστοποίησης κι ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Παντζάρι

Το καλό στην περίπτωση των παντζαριών είναι ότι παρέχουν δύο συνοδευτικές γεύσεις - την κονδυλώδη ρίζα και τα νόστιμα χόρτα. Αν και δεν μπορούμε να ξανακαλλιεργήσουμε ένα παντζάρι σε εσωτερικό χώρο από ένα μόσχευμα, μπορούμε σίγουρα να δημιουργήσουμε περισσότερα φυλλώδη πράσινα: Ας κόψουμε το πάνω μέρος από ένα παντζάρι κι ας το τοποθετήσουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα πιάτο που περιέχει αρκετό νερό για να το κρατήσει το κομμένο άκρο βυθισμένο. Νέα φύλλα θα φυτρώσουν από την κορυφή μέσα σε λίγες μέρες και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή τους σε μερικές εβδομάδες. (Αυτή η μέθοδος λειτουργεί επίσης με το δαυκί ή παστινάκια και με το γογγύλι ή ρέβα).

Σέλερι

Ας κόψουμε 7,5 εκατοστά από το κάτω μέρος ενός «κεφαλιού» σέλινου και, στη συνέχεια, ας κόψουμε μια «φέτα» από το κάτω μέρος του τμήματος 7,5 εκατοστών. Ας το τοποθετήσουμε με τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω σε ένα ρηχό δοχείο κι ας ρίξουμε 5 εκατοστά νερό. Κάτι νέο θα φυτρώσει από το κέντρο σε λίγες μόνο μέρες.

Κρεμμύδι και πράσα

Ας κόψουμε ολόκληρο το λευκό μέρος από το κάτω μέρος ενός μίσχου πράσου ή κρεμμυδιού και, στη συνέχεια, ας το τοποθετήσουμε με τη ρίζα προς τα κάτω σε ένα βάζο ή σε ένα ποτήρι που έχει 2,5 εκατοστά νερό. Εάν το κοτσάνι ξεπερνά το βάζο, ας το μετακινήσουμε σε μεγαλύτερο. Θα έχουμε συγκομιδή σε μερικές εβδομάδες.

Μαρούλι τύπου romaine (Lactuca sativa)

Ας κόψουμε 7,5 εκατοστά από το κάτω μέρος ενός κεφαλιού μαρουλιού τύπου romaine και, στη συνέχεια, ας αφαιρέσουμε τα εξωτερικά φύλλα του.

Ας τοποθετήσουμε την «καρδιά» 7,5 εκατοστών σε ένα ρηχό δοχείο στο οποίο έχουμε προσθέσει 1,2 εκατοστά νερό. Μέσα σε μια εβδομάδα, ένα βλαστάρι θα αναδυθεί από το κέντρο του. Καθώς μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό μερικά από τα εξωτερικά φύλλα της καρδιάς να γίνονται καφέ. Ας τα αφαιρέσουμε. Όταν το κέντρο του είναι αρκετά μεγάλο για μια σαλάτα (ή σάντουιτς), ας το κόψουμε κι ας το απολαύσουμε - μετά ας περιμένουμε να αναπτυχθούν περισσότερα.