«Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων» τα ονόματα των τριών φρεγατών FDI HN (Belh@rra)

Οι δύο πρώτες θα παραδοθούν το 2025 και η τρίτη το 2026.
.
.
Naval Group

«Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων» θα είναι τα ονόματα που θα δοθούν στις τρεις φρεγάτες FDI HN του ΠΝ που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ).

Σημειώνεται πως τα ονόματα αυτά είχαν και τρία από τα τέσσερα αντιτορπιλικά της κλάσης Charles F. Adams που ήταν σε υπηρεσία στο ΠΝ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επρόκειτο για μεγάλες και ιδιαίτερα βαριά οπλισμένες μονάδες, με αυξημένες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας. Το τέταρτο ήταν το «Θεμιστοκλής».

Οι δύο πρώτες φρεγάτες FD θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026.

FDI HN

Οι τρεις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει το ΠΝ, με option για άλλη μία, οι οποίες διαθέτουν εξελιγμένο εξοπλισμό αεράμυνας που επιτρέπει την κατάρριψη εναέριων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό τους, περιλαμβάνει το προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30 (ο συνδυασμός τους παρέχει δυνατότητα αεράμυνας περιοχής σε αποστάσεις άνω των 100 χλμ), πυροβόλο των 76 χιλιοστών και σύστημα RAM (21 πύραυλοι) για την ολοκλήρωση της αντιαεροπορικής/ αντιβληματικής προστασίας του σκάφους. Ως προς τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, θεωρούνται κορυφαίου επιπέδου, καθώς περιλαμβάνουν σόναρ CAPTAS-4, σε συνδυασμό με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και σύγχρονες τορπίλες.

Όσον αφορά στα όπλα κατά πλοίων, περιλαμβάνουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3c, ικανούς να πλήττουν εχθρικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις (σημειώνεται πως οι γαλλικοί πύραυλοι της «οικογένειας» των Exocet βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο οπλοστάσιο του ΠΝ). Επίσης, σύμφωνα με τη γαλλική Naval Group, οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, πολυηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Δημοφιλή