«Δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία: Πάνω από 96% υπέρ ένταξης στη Ρωσία, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Σκοπός της Μόσχας να ανοίξει ο δρόμος για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών.
.
.
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Τα πρώτα (μερικά) αποτελέσματα από τα «δημοψηφίσματα» - τα οποία το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως ψευδή- σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA.

Οι ψηφοφορίες έλαβαν χώρα σε διάστημα πέντε ημερών σε τέσσερις περιοχές- Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε προσάρτηση των εδαφών, έτσι ώστε μετά να παρουσιάσει οποιαδήποτε ουκρανική προσπάθεια ανάκτησής τους ως επίθεση ενάντια στη Ρωσία. Ο ίδιος ανέφερε στις 21 Σεπτεμβρίου πως δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως η προσάρτηση από τη Ρωσία επιπλέον περιοχών θα εξαφάνιζε οποιαδήποτε ελπίδα για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το RIA μετέδωσε πως οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν πλειοψηφίες που κυμαίνονταν από 96,97% στη Χερσώνα, με βάση την καταμέτρηση του 14% των ψήφων, μέχρι 98,19% στη Ζαπορίζια, με καταμετρηθέν το 18%.

Με πληροφορίες από Reuters