Σοβαρές υποψίες για σαμποτάζ μετά τις μυστηριώδεις διαρροές σε ρωσικούς αγωγούς αερίου

Αρμόδιες αρχές και κυβερνήσεις μιλούν ανοιχτά για δολιοφθορά. Έρευνα της σουηδικής αστυνομίας για πιθανό σαμποτάζ.
via Associated Press

Η Ευρώπη έσπευδε την Τρίτη να διερευνήσει πιθανά σαμποτάζ πίσω από ξαφνικές και ανεξήγητες διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου κάτω από τη Βαλτική, υποδομές στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από σαμποτάζ, ενώ η πρωθυπουργός της Δανίας και η Ρωσία, που περιέκοψε τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη μετά τις δυτικές κυρώσεις, είπαν πως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί. Ωστόσο το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από μια τέτοια ενέργεια, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, και το κίνητρο παραμένουν ασαφή.

Η αρμόδια αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, την ημέρα αφού ανακαλύφθηκε μια διαρροή στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2 η οποία έκανε τη Δανία να προβεί σε περιορισμούς στην κίνηση των πλοίων εκεί και να επιβάλουν μια μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Και οι δύο αγωγοί αποτελούν σημεία έντασης στον κλιμακούμενο ενεργειακό «πόλεμο» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη Μόσχα, που έχει σφυροκοπήσει τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, έχει στείλει τις τιμές του αερίου στα ύψη και έχει προκαλέσει «κυνήγι» για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

«Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια ενέργεια σαμποτάζ, δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες ως προς το τι συνέβη, μα βλέπουμε ξεκάθαρα πως είναι μια ενέργεια δολιοφθοράς, η οποία σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης στην κατάσταση στην Ουκρανία» είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι κατά το άνοιγμα ενός νέου αγωγού μεταξύ Νορβηγίας και Πολωνίας.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί η δολιοφθορά. «Μιλάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση μεταξύ τους, και για αυτό είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως είναι σύμπτωση» είπε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι οι διαρροές επηρέαζαν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.

Κανένας αγωγός δεν έστελνε αέριο στην Ευρώπη όταν βρέθηκαν οι διαρροές, εν μέσω της αντιπαράθεσης γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μα τα περιστατικά φαίνονται να «βάζουν ταφόπλακα» σε οποιεσδήποτε προσδοκίες απέμεναν ως προς το αν η Ευρώπη θα μπορούσε να παραλαμβάνει αέριο μέσω του Nord Stream 1 πριν τον χειμώνα.

«Η καταστροφή που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρία τμήματα των υπεράκτιων αγωγών αερίου του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου» είπε η διαχειρίστρια, Nord Stream AG.

Αν και κανένας δεν ήταν σε λειτουργία, και οι δύο αγωγοί περιείχαν ακόμα αέριο υπό πίεση.

Η ρωσική Gazprom αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως πρόκειται για σκόπιμη ζημιά» ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή ασφαλείας, προσθέτοντας πως ήταν πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. «Πρέπει να ρωτήσετε: Ποιος επωφελείται;».

Δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, σε ερώτηση εάν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες που υποδείκνυαν σαμποράζ, είπε «όχι κάτι συγκεκριμένο ακόμα, μα φαίνεται πως αυτή η αστοχία πίεσης μπορεί να συμβεί μόνο όταν όταν ένας αγωγός κόβεται εντελώς. Το οποίο λίγο πολύ τα λέει όλα».

Η Ρωσία περιέκοψε τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη μέσω Nord Stream 1 πριν διακόψει πλήρως τις ροές τον Αύγουστο, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για την πρόκληση τεχνικών δυσκολιών. Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε πως ήταν πρόσχημα για να σταματήσει η προμήθεια αερίου.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία για εμπορικούς σκοπούς. Το σχέδιο για χρήση του για προμήθειες αερίου εγκαταλείφθηκε από τη Γερμανία ημέρες πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Eurasia Group, οι μη προσχεδιασμένες διαρροές σε υποθαλάσσιους αγωγούς ήταν σπάνιες.

«Οι πολλαπλές υποθαλάσσιες διαρροές σημαίνουν πως πιθανότατα κανένας αγωγός δεν θα παραδίδει αέριο στην ΕΕ τον επερχόμενο χειμώνα, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας» αναφέρθηκε σχετικά.

Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν όταν έγιναν γνωστές οι διαρροές- οι οποίες αξίζει να σημειωθεί πως έλαβαν χώρα λίγο πριν την τελετή για το λανσάρισμα του Baltic Pipe που μεταφέρει αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία- ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Βαρσοβίας για απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες.

Η νορβηγική PSA (Αρχή Ασφαλείας Πετρελαίου) επίσης κάλεσε τις πετρελαϊκές τη Δευτέρα να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με άγνωστα drones που εθεάθησαν να πετούν κοντά σε υπεράκτιες νορβηγικές πλατφόρμες, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις.

Εκπρόσωπος της σουηδικής SMA (Swedish Maritime Administration) είπε ότι υπήρχαν δύο διαρροές στον Nord Stream 1, μία στη σουηδική ΑΟΖ και άλλη μία στην ΑΟΖ της Δανίας, προσθέτοντας πως ήταν σε μια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ (Δανία).

Τα σκάφη θα μπορούσαν να χάσουν πλευστότητα αν εισέλθουν στην περιοχή, και ίσως υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης αερίου στο νερό και στον αέρα, είπε η δανική υπηρεσία ενέργειας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι που να σχετίζονται με τη διαρροή έξω από τη ζώνη αποκλεισμού.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή