Μυστηριώδεις διαρροές φυσικού αερίου στα τμήματα των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream 1 και 2

Κανένας από τους αγωγούς δεν διοχέτευε αέριο όταν διαπιστώθηκαν διαρροές αλλά περιέχουν αέριο υπό πίεση. Τι σημαίνει αυτό και τι λένε Σουηδία, Δανία.
picture alliance via Getty Images

Ευρωπαϊκές χώρες διερευνούν από χθες (Δευτέρα) τις ανεξήγητες διαρροές φυσικού αερίου σε δύο ρωσικούς αγωγούς που ”περνούν” κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία τη στιγμή που αμφότερες οι υποδομές αυτές έχουν τεθεί στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κανένας από τους αγωγούς δεν διοχέτευε αέριο στην Ευρώπη τη στιγμή που διαπιστώθηκαν διαρροές αλλά και οι δύο εξακολουθούσαν να περιέχουν αέριο υπό πίεση. Τα δύο περιστατικά εκτιμάται πως θα επιβραδύνουν κάθε πιθανή προσπάθεια εκκίνησης ή επανεκκίνησης οποιουδήποτε αγωγού για εμπορικές χρήσεις.

″Χθες (Δευτέρα) εντοπίστηκε διαρροή σε έναν από τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Δανίας, τον Nord Stream 2. Ο αγωγός δεν βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά περιέχει φυσικό αέριο, το οποίο τώρα διαρρέει”, αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν σε γραπτή του δήλωση. ”Οι αρχές έχουν πλέον ενημερωθεί ότι υπήρξαν άλλες δύο διαρροές στο Nord Stream 1, που επίσης δεν είναι σε λειτουργία αλλά περιέχει αέριο”.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς χώρες της Ευρώπης μέσω του Nord Stream 1 πριν αναστείλει εντελώς τις ροές τον Αύγουστο, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για πρόκληση τεχνικών δυσκολιών.

Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πρόσχημα προκειμένου να διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου και να ασκηθεί πίεση στις χώρες.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες αλλά δεν είχε τεθεί καν σε εμπορική λειτουργία. Το σχέδιο παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ακυρώθηκε από τη Γερμανία λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στη Ουκρανία.

Αυξημένη ετοιμότητα σε θέματα ασφάλειας

″Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1 - μία στη σουηδική αποκλειστική οικονομική ζώνη και μία σε αυτή της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη”, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (SMA).

Οι διαρροές εντοπίστηκαν βορειοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ, όπως είπε ο εκπρόσωπος της SNA.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις διαρροές.

”Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ στο σημείο”, δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA.

Στο μεταξύ, ο Baltic Pipe, ένας νέος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νορβηγικού φυσικού αέριο στην Πολωνία με ετήσια δυναμικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, πρόκειται να εγκαινιαστεί αργότερα σήμερα (Τρίτη).

Οι αρχές της Δανίας ζήτησαν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου μετά τις διαρροές.

″Παραβιάσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια... Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την ενδελεχή παρακολούθηση της κρίσιμης υποδομής της Δανίας προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον”, δήλωσε ο επικεφαλής της Δανικής υπηρεσίας ενέργειας, Κρίστοφερ Μποτσάου.

Ένα αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας θα σήμαινε ότι οι εταιρείες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας, για παράδειγμα, σε μονάδες, κτίρια και εγκαταστάσεις.

Στο μεταξύ, η επιβολή ζώνης αποκλεισμού για την ναυσιπλοϊα στην περιοχή που έχει εντοπιστεί η διαρροή κρίθηκε απαραίτητη καθώς τα πλοία μπορεί να έχουν πρόβλημα άνωσης και δυνητικά υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, όπως ανέφερε η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Επεσήμανε επίσης ότι η διαρροή φυσικού αερίου θα επηρεάσει μόνο τοπικά το περιβάλλον.

Δημοφιλή