Κίνα: Γιατί ο Σι Τζινπίνγκ έχει δύο φλιτζάνια τσάι αντί για ένα

Επίδειξη δύναμης ή μήπως κάτι άλλο;
via Associated Press

Οποιος έτυχε να παρακολουθήσει εικόνες από την ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), έπεσε πάνω σε ένα ασυνήθιστο θέαμα: Ο Σι Τζινπίνγκ, είχε κάτι που δεν είχε κανείς άλλος από τους παρευρισκομένους: δύο φλιτζάνια τσάι αντί για ένα.

THOMAS PETER via Reuters

Πρόκειται για μια «μόδα» που ο πρόεδρος της Κίνας ξεκίνησε μέσα στο 2021 και όλοι πίστευαν τότε ότι έχει να κάνει με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό. Δύο χρόνια μετά, όμως, το διπλό φλιτζάνι του Σι Τζινπίνγκ εξακολουθεί να ξεχωρίζει σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους αξιωματούχους που έχουν μόνο ένα φλιτζάνι με τσάι μπροστά τους.

via Associated Press
THOMAS PETER via Reuters

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τον συμβολισμό πίσω από τα δύο φλιτζάνια η συντάκτρια του BBC για την Ασία και τον Ειρηνικό, Σίλια Χάτον, εκτιμά ότι ίσως πρόκειται για μια ανεπαίσθητη επίδειξη δύναμης. Η ίδια εξηγεί ότι τέτοιες μικρές λεπτομέρειες κάνουν τον ηγέτη της χώρας να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους, όπως π.χ συνέβαινε με τους αρχαίους Κινέζους αυτοκράτορες, που ήταν οι μόνοι στους οποίους επιτρεπόταν να φορούν ρόμπες κίτρινου χρώματος.

Pictures from History via Getty Images

Με μια αντίστοιχη συμβολική κίνηση ο παντοδύναμος πρόεδρος της Κίνας ίσως έχει βρει τον δικό του τρόπο να ξεχωρίζει.

via Associated Press

Εκτός πια και αν απλά διψάει τόσο πολύ, όπως επισημαίνει αστειευόμενη η Χάτον.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα