Δανία: Η παλαιότερη αναφορά στον Σκανδιναβικό θεό Όντιν εντοπίστηκε σε χρυσό δίσκο

Η επιγραφή αντιπροσώπευε την πρώτη στέρεη απόδειξη λατρείας του Όντιν ήδη από τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Η επιγραφή «Είναι άνθρωπος του Όντιν» φαίνεται σε στρογγυλό ημικύκλιο πάνω από το κεφάλι μιας φιγούρας σε ένα χρυσό βρακτικό που ανακαλύφθηκε στο Βίντελεβ της Δανίας στα τέλη του 2020
Η επιγραφή «Είναι άνθρωπος του Όντιν» φαίνεται σε στρογγυλό ημικύκλιο πάνω από το κεφάλι μιας φιγούρας σε ένα χρυσό βρακτικό που ανακαλύφθηκε στο Βίντελεβ της Δανίας στα τέλη του 2020
Arnold Mikkelsen via AP

Σκανδιναβοί επιστήμονες δήλωσαν την Τετάρτη ότι εντόπισαν την παλαιότερη γνωστή επιγραφή που αναφέρεται στον Σκανδιναβικό θεό Όντιν πάνω σ′ έναν χρυσό δίσκο που ανακαλύφθηκε στη δυτική Δανία το 2020.

Η Λίσμπετ Ιμερ, ρουνολόγος στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, είπε ότι η επιγραφή αντιπροσώπευε τα πρώτα στέρεα αποδεικτικά στοιχεία για τη λατρεία του Οντιν ήδη από τον 5ο αιώνα - τουλάχιστον 150 χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη παλαιότερη γνωστή αναφορά, η οποία εντοπίζεται σε μια καρφίτσα που βρέθηκε στο νότια Γερμανία και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι o θησαυρός θάφτηκε πριν από 1.500 χρόνια, είτε για να μην τον βρουν εχθροί είτε ως φόρος τιμής στους θεούς. Ένα χρυσό βρακτικό - ένα είδος λεπτού, διακοσμητικού μενταγιόν - έφερε μια επιγραφή που έγραφε, ”Είναι άνθρωπος του Όντιν”, πιθανότατα αναφερόμενος σε έναν άγνωστο βασιλιά ή άρχοντα.

«Είναι μια από τις καλύτερα εκτελεσμένες ρουνικές επιγραφές που έχω δει ποτέ», είπε η Ιμερ. Οι ρούνοι είναι τα σύμβολα με τα οποία συνήθιζαν να επικοινωνούν γραπτώς οι πρώτες φυλές στη βόρεια Ευρώπη.

Ο Όντιν θεωρείται ο ανώτατος θεός στη Σκανδιναβική και Τευτονική Θρησκεία και μυθολογία και συνδέεται με τον πόλεμο αλλά και με την ποίηση. Η Τετάρτη στα αγγλικά “Wednesday” έχει πάρει το όνομά της από τον Οντιν (σ.σ η μέρα του Οντιν).

Οι ρουνολόγοι Kρίστερ Βάσχους, αριστερά, και Λίσμπετ Iμερ κρατούν χρυσά βρακτικά που ανακαλύφθηκαν στο Βίντελεβ της Δανίας στα τέλη του 2020.
Οι ρουνολόγοι Kρίστερ Βάσχους, αριστερά, και Λίσμπετ Iμερ κρατούν χρυσά βρακτικά που ανακαλύφθηκαν στο Βίντελεβ της Δανίας στα τέλη του 2020.
John Fhær Engedal Nissen via AP

Περισσότερα από 1.000 βρακτικά έχουν βρεθεί στη βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, όπου εκτίθεται ο θησαυρός που ανακαλύφθηκε το 2020.

Ο Kρίστερ Βάσχους, ειδικός στην αρχαία σκανδιναβική γλώσσα, είπε ότι επειδή οι ρουνικές επιγραφές είναι σπάνιες, «κάθε ρουνική επιγραφή (είναι) ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε το παρελθόν».

″Όταν εμφανίζεται μια επιγραφή αυτού του μήκους, αυτό από μόνο του είναι εκπληκτικό”, πρόσθεσε ο Βάσχους. ”Μας παρέχει μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη θρησκεία στο παρελθόν, που μας λέει επίσης κάτι για την κοινωνία στο παρελθόν.”

Κατά την Εποχή των Βίκινγκς, από το 793 έως το 1066, οι Σκανδιναβοί θαλασσοπόροι ανέλαβαν μεγάλης κλίμακας επιδρομές, αποικίες, κατακτήσεις και εμπορικές συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη. Έφτασαν μέχρι και τη Βόρεια Αμερική.

Οι Σκανδιναβοί λάτρευαν πολλούς θεούς και ο καθένας από αυτούς είχε διάφορα χαρακτηριστικά, αδυναμίες και ιδιότητες, όπως και οι Ολύμπιοι Θεοί της Αρχαίας Ελλάδας. Με βάση τα έπη και μερικούς ρούνους, γνωρίζουμε ότι οι θεοί είχαν πολλά ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μπορούσαν να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι.

«Αυτό το είδος μυθολογίας μπορεί να μας πάει παραπέρα και να μας κάνει να ερευνήσουμε ξανά όλες τις άλλες 200 βρακτικές επιγραφές που γνωρίζουμε», είπε η Iμερ.

Δημοφιλή