Κίνδυνος για παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών με "ολέθριες συνέπειες"

Προειδοποίηση παραγωγών και ΟΗΕ.
.
.
Classen Rafael / EyeEm via Getty Images

Υπό την απειλή γενικής έλλειψης προφυλακτικών βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού κλείνει εργοστάσια και διακόπτει την αλυσίδα διανομής. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν τόσον η Karex, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προφυλακτικών του κόσμου, όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας για ”ολέθριες συνέπειες”.

″Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει έλλειψη προφυλακτικών” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Karex, Κίατ Μία Γκό.

Εδρα της εταιρείας είναι η Μαλαισία, εκ των κορυφαίων παραγωγών λάστιχου και προφυλακτικών παγκοσμίως. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο, που έχει εφαρμοστεί στην χώρα από τον Μάρτιο, οδηγεί σε σημαντική μείωση της παραγωγής. Η Karex, που κατασκευάζει ένα στα πέντε προφυλακτικά στον κόσμο, αναμένεται να παρδώσει 200 εκατ. λιγότερα μέχρι το τέλος Απριλίου. Ανάλογη μείωση αναμένεται και στην παραγωγή άλλων μεγάλων εταιρειών, με αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο έλλειψης.

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο ΟΗΕ, που βλέπει τις συνήθεις προμήθειές του σε προφυλακτικά να μειώνονται κατά 50-60%.

″Το κλείσιμο των συνόρων και τα άλλα περιοριστικά μέτρα διακόπτουν την παραγωγή και την διακίνηση σε μεγάλο αριθμό χωρών και περιοχών” δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. ”Ελλείψεις σε προφυλακτικά ή και σε άλλα είδη αντισύλληψης, θα οδηγήσει σε αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων, με ολέθρια αποτελέσματα...”

Οι ελπίδες όλων στρέφονται προς την Κίνα, στην οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση της πανδημίας έχει σταματήσει και οι παραγωγοί προφυλακτικών ξαναπιάνουν δουλειά.

Η εταιρεία HBM Protections, η οποία κατασκευάζει περισσότερα από ένα δισ. προφυλακτικά ετησίως, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή επανήλθε σε κανονικά επίπεδα και υπάρχει σχέδιο τριπλασιασμού της μέχρι το τέλος του χρόνου.