Κινεζικό τραπεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Επαφές Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών
ASSOCIATED PRESS

Μία από τις επαφές που είχε στην Σαγκάη ο Πρωθυπουργός, ήταν με τον Πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing. Η ICBC αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και δεν είναι καθόλου αδιάφορη για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς όπως ειπώθηκε στην συνάντηση, εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις. Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και είπε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να επενδύσει κάποιος.

Προώθηση τουρισμού και ελληνικών προϊόντων μέσω πλατφόρμας

Μία άλλη σημαντική συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, ήταν αυτή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ali Baba Daniel Yong Zhang με τον οποίο συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες. Όπως ανέφερε ο κ. Zhang, το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισεκ. δολάρια με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων. Ο Κινέζος επιχειρηματίας εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για πώληση Ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας, ενώ ο Πρωθυπουργός ζήτησε παράλληλα την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξετάζονται σημαντικές κινεζικές επενδύσεις

Ιδιαίτερης βαρύτητας συνάντηση ήταν και με τον Πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue. Ο επικεφαλής της ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019, ο κ. Μητσοτάκης ξενάγησε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης παρουσία επίσης του Πρωθυπουργού της Τζαμάικα Andrew Holness και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi di Maio.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το αγρο-διατροφικό περίπτερο της έκθεσης, στο οποίο εκτίθενται και Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Εκεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελαιοπαραγωγός που εξάγει ελαιόλαδο και ελιές στις Η.Π.Α., ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στα ελληνικά προϊόντα με αποτέλεσμα ελαιόλαδο και ελιές να εξαιρούνται από τους επιπρόσθετους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για χιλιάδες προϊόντα από την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξαίρεση του ελαιολάδου από τους δασμούς ήταν το αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας και της προσωπικής παρέμβασης του Πρωθυπουργού στον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.

Τέλος, κλείνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Hellas House το οποίο έχει δημιουργήσει ο επιχειρηματίας Παύλος Κοντομίχαλος.

Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο Πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κίνα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα γίνει το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για τις εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κίνα. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε την αυριανή υπογραφή Συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα για την προστασία των γεωγραφικών περιοχών, γεγονός που θα ευνοήσει πολλά Ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. τη φέτα και το ελαιόλαδο. Κλείνοντας το χαιρετισμό του, και αποχαιρετώντας την Ελληνική κοινότητα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Κίνα τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17 +1» που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Δημοφιλή