Κλειστό το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου. Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή σε παράνομες εισόδους

Στον Έβρο μετέβησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων/νος Φλώρος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Eurokinissi

Κατάσταση συναγερμού επικρατεί σε όλο το μήκος των συνόρων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι ανοίγει τις πόρτες προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, ως αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών κατά την διάρκεια βομβαρδισμού στην Ιντλίμπ, από ρωσικές και καθεστωτικές συριακές δυνάμεις.

Το τελωνείο στις Καστανιές του Εβρου έκλεισε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την προσπάθεια περίπου 400 προσφύγων που βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα.

Επί τόπου βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και εντός της ημέρας μετέβη στην περιοχή και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μηδενική ανοχή

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα δείξει μηδενική ανοχή σε παράνομες εισόδους προσφύγων και μεταναστών, δεδομένου ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησαν να μπουν παράνομα στην χώρα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα ανεχθούμε καμία παράνομη είσοδο. Ενισχύουμε την ασφάλεια των συνόρων. Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στην Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων άλλων. Εχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάσταση.»

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το Σάββατο στις 09:00 σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Τηλεφωνήματα Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν, Σαρλ Μισέλ

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

Χρυσοχοϊδης: Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων

Mήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι′ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος. Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ′ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».

Πότε θα κλείνουν τελωνεία

Με την αποστολή ενισχύσεων σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η Ελλάδα έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή τον σχεδιασμό της για την αυστηροποίηση της φύλαξης των ακριτικών γραμμών στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι ενισχύσεις είναι και σε μέσα – για παράδειγμα μεγαλύτερο αριθμό σκαφών στο Αιγαίο ώστε να εκτελούνται περισσότερες περιπολίες- αλλά και σε προσωπικό.

Με τους πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται από την Τουρκία προς την Ελλάδα, υπάρχει αυξημένη εγρήγορση από την ελληνική πλευρά. Οι εντολές που έχουν δοθεί στις φρουρές των τελωνείων είναι ξεκάθαρες. Σε περίπτωση μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων που κατευθύνονται στα ελληνικά εδάφη, τα τελωνεία να αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν γίνεται λόγος για «σφράγισμα» τελωνείων, αλλά για αναστολή λειτουργίας έτσι ώστε να αποτραπεί κάποια μαζική απόπειρα εισόδου στα χερσαία σύνορα.

Χημικά στις Καστανιές

Στις Καστανιές του Έβρου βρίσκονται ανεπτυγμένες από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι ελληνικές αρχές είχαν την πληροφορία περί ανοίγματος των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας.

Κατά την διάρκεια των πρωϊνών ωρών συγκεντρώθηκαν στο σημείο περίπου 400 πρόσφυγες, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις. Κι όταν μία ομάδα εξ αυτών επιχείρησε να περάσει στο ελληνικό έδαφος, απωθήθηκε από τους αστυνομικούς με την χρήση χημικών.

Άφιξη εκατοντάδων στα νησιά

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες κατέφθασαν σε δύο ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 μετανάστες και πρόσφυγες και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο, με 54 μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυνελέγησαν 26 μετανάστες και πρόσφυγες.

Δημοφιλή