Κλιμακώνεται ο Σινοαμερικανικός "πόλεμος" των τσιπ

Καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές της Κίνας, η παγκόσμια αγορά "τρέμει" για μια νέα αναστάτωση και πιθανή άνοδο των τιμών των τσιπ.
DADO RUVIC via REUTERS

Οι εξαγωγικοί περιορισμοί που προωθούνται από την Ουάσιγκτον για να ”φρενάρουν” την πρόελαση της Κίνας στην κατασκευή ημιαγωγών ενδέχεται να έχουν ένα βαρύ τίμημα σύμφωνα με τους ειδήμονες, διαταράσσοντας τις εύθραστες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μικροτσίπ και βλάπτοντας τελικά τις ίδιες τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις αποστολές αμερικανικού εξοπλισμού κατασκευής τσιπ σε παραγωγούς τσιπ μνήμης στην Κίνα που κατασκευάζουν προηγμένους ημιαγωγούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως, από smartphone έως κέντρα δεδομένων.

Οι περιορισμοί αυτοί θα εμπόδιζαν τους κατασκευαστές τσιπ όπως οι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί Samsung Electronics και SK Hynix από την αποστολή νέων τεχνολογικών εργαλείων στα εργοστάσια τους που λειτουργούν στην Κίνα, εμποδίζοντάς τους να αναβαθμίσουν τα εργοστάσια που εξυπηρετούν εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η Samsung και η SK Hynix, που ελέγχουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς τσιπ μνήμης flash NAND, έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες για να παράγουν τσιπ τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για πελάτες όπως οι Apple, Amazon, Meta (ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram) και Google. Εκτός από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, τα τσιπ χρησιμοποιούνται και σε άλλα προϊόντα όπως ηλεκτρικά οχήματα που απαιτούν αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων.

«Η παραγωγή της Samsung στην Κίνα από μόνη της αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 15% της παγκόσμιας παραγωγής φλας NAND... Εάν υπάρξει κάποια διακοπή της παραγωγής, θα αυξηθούν οι τιμές των τσιπ», δήλωσε ο Λι Μιν-χεε, αναλυτής της BNK Securities, κορεάτικης επενδυτικής εταιρείας.

Το ενδεχόμενο μιας νέας αναταραχής - οι περιορισμοί δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Ουάσινγκτον - έρχεται τη στιγμή που μια παγκόσμια έλλειψη προμήθειας τσιπ έχει διαταράξει πολλές επιχειρήσεις, από αυτοκίνητα έως ηλεκτρικές συσκευές για περισσότερο από ένα χρόνο, δείχνει επιτέλους σημάδια υποχώρησης.

Αλλά η έλλειψη δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως. Οποιεσδήποτε ενδείξεις νέας αναστάτωσης θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την αβεβαιότητα των αγορών, προκαλώντας άνοδο στις τίμες - όπως φάνηκε άλλωστε νωρίτερα φέτος όταν η Κίνα επέβαλε περιορισμούς για την COVID-19 στην Σιάν όπου η Samsung κατασκευάζει τσιπ.

Ο εξοπλισμός παραγωγής τσιπ πρέπει να εγκατασταθεί και να δοκιμαστεί πλήρως μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αποστολή του εξοπλισμού στην Κίνα θα αποτελούσε πραγματική πρόκληση για τους κατασκευαστές τσιπ, καθώς επιδιώκουν να κατασκευάσουν ακόμα πιο προηγμένα τσιπ στις εγκαταστάσεις της Κίνας.

″Πολλές αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple, χρησιμοποιούν τσιπ μνήμης Samsung και SK Hynix. Όποια στρατηγική και να επιλέξουν τελικά (οι εταιρείες της Νότιας Κορέας), θα υπάρξουν παγκόσμιες επιπτώσεις”, δήλωσε ο αναλυτής της BNK Securities.

Τα τσιπ μνήμης από τον προμηθευτή ημιαγωγών της Νότιας Κορέας SK Hynix φαίνονται σε μια κάρτα κυκλώματος ενός υπολογιστή σε αυτήν την φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022.
Τα τσιπ μνήμης από τον προμηθευτή ημιαγωγών της Νότιας Κορέας SK Hynix φαίνονται σε μια κάρτα κυκλώματος ενός υπολογιστή σε αυτήν την φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022.
FLORENCE LO via REUTERS

Φιλοδοξίες και επιπλοκές

Στα εργοστάσια τσιπ μνήμης της Samsung στην Σιάν της κεντρικής Κίνας, η κορεάτικη εταιρεία έχει επενδύσει συνολικά περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2012.

Ο τεχνολογικός γίγαντας κατασκευάζει προϊόντα flash NAND 128 επιπέδων στη Σιάν, είπαν οι αναλυτές, τσιπ που αποθηκεύουν δεδομένα σε συσκευές όπως smartphone και προσωπικούς υπολογιστές, καθώς και σε κέντρα δεδομένων.

Η παραγωγή του εργοστασίου αντιπροσωπεύει το 43% της παγκόσμιας παραγωγής μνήμης flash NAND της Samsung και το 15% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με την TrendForce.

H λήψη δραστικών μέτρων από τις ΗΠΑ, εάν αυτά εγκριθούν, θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τη φιλοδοξία της SK Hynix να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά NAND όπου κατατάσσεται στην τρίτη θέση στο πρώτο τρίμηνο του 2022, πίσω από τη Samsung και την ιαπωνική Kioxia Holdings, η οποία διασπάστηκε από την Toshiba.

Η SK Hynix ολοκλήρωσε στα τέλη του περασμένου έτους την πρώτη φάση της εξαγοράς αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της επιχείρησης NAND της Intel, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας παραγωγής NAND στο Νταλιάν της Κίνας.

via Associated Press

Κλιμάκωση του τεχνολογικού πολέμου Ουάσινγκτον-Πεκίνου

Η κίνηση που εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις πολλές πρόσφατες ενδείξεις εμβάθυνσης των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον πάνω στον τεχνολογικό τομέα.

Το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε νομοθεσία για την επιδότηση της παραγωγής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκλείει κάθε εταιρεία που λαμβάνει ομοσπονδιακές επιδοτήσεις από το να επενδύει σε συγκεκριμένη τεχνολογία τσιπ στην Κίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου επιδότησης.

Οι παραπάνω εξελίξεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Samsung και τη SK Hynix να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους για τις επενδύσεις τους στην Κίνα, δήλωσαν αναλυτές και πηγές του κλάδου.

«Μέχρι τώρα, οι εταιρείες έτειναν να επενδύουν σε χώρες όπως η Κίνα, όπου το κόστος ήταν φθηνό», δήλωσε ο Κιμ Γιάνγκ-γιάε, αναλυτής της Daol Investment & Securities.

″Αυτό δεν θα είναι πλέον το μοναδικό πρόβλημα. Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα φέρουν αυτοί οι πιθανοί περιορισμοί θα αφορούν τα μέρη που θα κατασκευαστούν τα επόμενα εργοστάσια τσιπ.”

Οι δύο νοτιοκορεατικοί κολοσσοί είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν δυνητικά φθίνουσες αποδόσεις από τα εργοστάσια στην Κίνα, τα οποία ενδεχομένως να αναγκαστούν να παράγουν πλέον τσιπ ξεπερασμένης τεχνολογίας, που θα είναι λιγότερο κερδοφόρα.

Η SK Hynix δεν μπόρεσε να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής τσιπ μνήμης DRAM (τσιπ μνήμης δυναμικής τυχαίας πρόσβασης) στο Βούξι της Κίνας με τις πιο πρόσφατες μηχανές κατασκευής τσιπ ακραίας υπεριώδους λιθογραφίας (EUV) που κατασκευάζονται από την ολλανδική εταιρεία ASML καθώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν επιθυμούν προηγμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη διαδικασία να εισέλθει στη χώρα.

Οι μηχανές EUV χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πιο προηγμένων και μικρότερων τσιπ που χρησιμοποιούνται σε συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, όπως τα smartphone.

Δημοφιλή