Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ξεκινούν οικονομικό διάλογο για να «απωθήσουν» την Κίνα

Η ιαπωνική Nikkei Shimbun ανέφερε ότι το κέντρο ανάπτυξης ημιαγωγών θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την έρευνα τσιπ ημιαγωγών 2 νανομέτρων.
Toru Hanai via REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, μακροχρόνιοι σύμμαχοι, ξεκίνησαν έναν νέο οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου την Παρασκευή (29/7), με στόχο να απωθήσουν την κυριαρχία της Κίνας και να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η λεγόμενη οικονομική ”δύο συν δύο” υπουργική συνάντηση στην Ουάσιγκτον αναμένεται να σφραγίσει συμφωνία για μια κοινή έρευνα των δύο χωρών για ημιαγωγούς επόμενης γενιάς.

Επικεφαλής της συνάντησης ήταν από πλευράς ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν και η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και από την ιαπωνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι και ο υπουργός Εμπορίου Κοϊτσι Χαγκιούντα.

«Ως η πρώτη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι σημαντικό να εργαστούμε μαζί για να υπερασπιστούμε την οικονομική τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μια τάξη στην οποία όλες οι χώρες μπορούν να συμμετέχουν, να ανταγωνίζονται και να ευημερούν», είπε ο Μπλίνκεν στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, έδειξαν την ευπάθεια των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αγωνίζεται με τα βάρη του χρέους λόγω μη βιώσιμων και αδιαφανών πρακτικών δανεισμού.

Τα τσιπ ημιαγωγών φαίνονται σε μια πλακέτα κυκλώματος ενός υπολογιστή σε αυτήν τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022.
Τα τσιπ ημιαγωγών φαίνονται σε μια πλακέτα κυκλώματος ενός υπολογιστή σε αυτήν τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022.
FLORENCE LO via REUTERS

ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Χαγιάσι χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή τάξη και - σε μια προφανή αναφορά στην Κίνα, αν και δεν την κατονόμασε ευθέως - αναφέρθηκε σε προσπάθειες «να χρησιμοποιηθεί η οικονομική επιρροή άδικα και πλαγίως για την υλοποίηση... στρατηγικών συμφερόντων και να αλλάξει η υπάρχουσα διεθνή τάξη».

«Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό, είναι απαραίτητο να συζητήσουμε την εξωτερική πολιτική και την οικονομική πολιτική ενιαία αντί να τις συζητάμε ξεχωριστά ως χώρες», πρόσθεσε ο Χαγιάσι.

Η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Shimbun ανέφερε ότι το κέντρο ανάπτυξης ημιαγωγών θα δημιουργηθεί στην Ιαπωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την έρευνα τσιπ ημιαγωγών 2 νανομέτρων.

Θα περιλαμβάνει μια πρωτότυπη γραμμή παραγωγής και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ημιαγωγών έως το 2025, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη δημιουργία του κέντρου θα συμπεριληφθεί σε ανκοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση.

Η Ταϊβάν κατασκευάζει τώρα τη συντριπτική πλειονότητα των ημιαγωγών κάτω των 10 νανομέτρων, που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, και υπάρχει ανησυχία για τη σταθερότητα του εφοδιασμού σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με την Ταϊβάν και την Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί ως «επαρχία» της.

Η συνάντηση της Παρασκευής έγινε σε μια περίοδο αυξημένης έντασης για την Ταϊβάν.

Την Πέμπτη, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε σε συνομιλία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να μην παίζει με τη φωτιά για την Ταϊβάν, τονίζοντας τις ανησυχίες του Πεκίνου για μια πιθανή επίσκεψη στο νησί από την Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Έρχεται επίσης μετά τη ψήφιση σαρωτικής νομοθεσίας από τη Βουλή Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την Πέμπτη για την επιδότηση της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών καθώς ανταγωνίζεται τους Κινέζους και άλλους ξένους κατασκευαστές.