Ρωσική τεχνολογική αντεπίθεση: Ετοιμάζει δικά της τσιπ μέχρι το 2030

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει αναπτύξει μια προκαταρκτική έκδοση του νέου της σχεδίου ανάπτυξης που απαιτεί επενδύσεις περίπου 38,43 δισεκατομμύρια δολάρια.
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Καθώς εξοστρακίζεται και τιμωρείται από μεγάλο μέρος του κόσμου για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία αναπτύσσει σχέδια για να αναβιώσει την προβληματική τοπική παραγωγή ημιαγωγών, καθώς δεν μπορεί να πάρει τσιπ από τους συνήθεις προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει ετοιμάσει ένα νέο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, με στόχο να φτάσει τεχνολογικά στα 28nm μέχρι το 2030. Βέβαια, τα σχέδια αυτά δε μοιάζουν και ιδιαίτερα φιλόδοξα, αφού για παράδειγμα η Ταϊβανέζικη TSMC που συνεργάζεται με διάφορες αμερικανικές εταιρίες, όπως η AMD, Apple και η Nvidia, εκτιμά πως θα μπορεί να κατασκευάζει chips με λιθογραφία 2 νανομέτρων μέχρι το 2026.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει αναπτύξει μια προκαταρκτική έκδοση του νέου της σχεδίου ανάπτυξης μικροηλεκτρονικής που απαιτεί επενδύσεις περίπου 38,43 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Τα χρήματα θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη τοπικών τεχνολογιών παραγωγής ημιαγωγών, την ανάπτυξη εγχώριων τσιπ, την υποδομή κέντρων δεδομένων, την ανάπτυξη τοπικών ταλέντων και μάρκετινγκ τσιπς και λύσεων homebrew, αναφέρει το Cnews.

Από την πλευρά της κατασκευής ημιαγωγών, η χώρα σχεδιάζει να δαπανήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες τεχνολογίες κατασκευής και την ανάπτυξή τους. Ένας από τους βραχυπρόθεσμους στόχους είναι να αυξηθεί η τοπική παραγωγή τσιπ με χρήση τεχνολογίας κατασκευής 90 nm μέχρι το τέλος του έτους. Ένας πιο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να καθιερωθεί η παραγωγή χρησιμοποιώντας έναν κόμβο 28nm έως το 2030, κάτι που έκανε η TSMC το 2011.

Ενώ το σχέδιο της Ρωσίας φαίνεται να περιέχει πολλά στοιχεία και θέτει ορισμένους στόχους, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ακόμη και η Κίνα δεν έχει καταφέρει να τοπικοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της κρίσιμης σημασίας κατασκευής chip. Το αν η Ρωσία, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη, θα επιτύχει τους στόχους της έως το 2024 ή το 2030, είναι στον αέρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανή απάντηση.

Το σχέδιο προβλέπεται να οριστικοποιηθεί και να σταλεί για επίσημη έγκριση από τον πρωθυπουργό στις 22 Απριλίου 2022.

Πηγή: Tomshardware

Δημοφιλή