ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2019 16:03 EET

Κλιματική αλλαγή: Ο μπλε πλανήτης μας θα γίνεται όλο και πιο μπλε καθώς θερμαίνεται

Για τι μεταβολή μιλάμε.

quentin houyoux via Getty Images

Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεταβολή του χρώματος στους ωκεανούς της Γης, οι οποίοι θα γίνονται όλο και περισσότερο μπλε κατά τις προσεχείς δεκαετίες, σύμφωνα με επιστήμονες.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως το χρώμα θα αλλάζει, πιθανότατα όχι τόσο πολύ για να το βλέπετε με το μάτι, αλλά σίγουρα αισθητήρες θα ανιχνεύουν την αλλαγή» είπε η Στέφανι Ντούτκιεβιτς του ΜΙΤ, επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας, μιλώντας στο BBC News. «Και θα είναι πιθανότατα ένα από τα πιο πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια πως έχουμε αλλάξει την οικολογία του ωκεανού».

Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη θερμότητα θα αλλάζει το μείγμα του φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες, που απορροφά και αντανακλά το φως. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ποσότητά του θα μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες- και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αλλαγή του χρώματος σε πάνω από το 50% των θαλασσών του κόσμου ως το 2100.

Ο ρόλος που έχει το φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες είναι ιδιαίτερα σημαντικός: Πέρα από το ότι μετατρέπει το φως του ήλιου σε χημική ενέργεια και καταναλώνει διοξείδιο του άνθρακα, είναι ο τελευταίος κρίκος της τροφικής αλυσίδας στη θάλασσα. Επίσης, όσο περισσότερο φυτοπλαγκτόν υπάρχει στο νερό, τόσο λιγότερο μπλε φαίνεται η θάλασσα, αποκτώντας μια πιο πράσινη απόχρωση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, στους ωκεανούς θα παρατηρηθεί μείωση του φυτοπλαγκτόν σε πολλές περιοχές. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι μεταβολές αυτές αποτελούν έμμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, καθώς επηρεάζει την ποσότητα της τροφής που είναι διαθέσιμη για το φυτοπλαγκτόν.

Σε βάθος χρόνου, πάντως, η αλλαγή του χρώματος θα γίνεται αντιληπτή: Όπως είπε η Ντούτκιεβιτς, θα είναι αισθητή στο 50% του ωκεανού μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.