Κλιματική κρίση και ένοπλες συρράξεις οι καλύτεροι σύμμαχοι για AIDS, φυματίωση και ελονοσία

Οι αυξανόμενες προκλήσεις σε αυτά τα δύο πεδία, σημαίνουν ότι είναι πιθανό ο κόσμος να χάσει τον στόχο του τερματισμού των τριών πλέον θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών έως το 2030.
MAGALI DRUSCOVICH via REUTERS

Η κλιματική κρίση και οι ένοπλες συγκρούσεις πλήττουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση τριών από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ασθενειών έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό αφού επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του Ταμείου για το 2023 που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων σημαίνουν ότι ο κόσμος είναι πιθανό να χάσει τον στόχο του τερματισμού του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έως το 2030 εκτός εάν γίνουν «εξαιρετικά βήματα», σχολίασε ο Πίτερ Σαντς, εκτελεστικός διευθυντής του Global Fund.

Για παράδειγμα, η ελονοσία εξαπλώνεται σε ορεινές περιοχές της Αφρικής που προηγουμένως ήταν πολύ κρύες για το κουνούπι που μεταφέρει το παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, κατακλύζουν τις υπηρεσίες υγείας, εκτοπίζουν κοινότητες, προκαλούν έξαρση των μολύνσεων και οδηγούν σε διακοπή της θεραπείας σε πολλές περιοχές όπως ανέφερε η έκθεση. Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ, ακόμη και η πρόσβαση σε ευάλωτες κοινότητες ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ανασφάλειας που προκαλούσαν οι τρέχουσες συνθήκες.

Υπάρχουν βέβαια και καλές ειδήσεις, είπε ο Σαντς.

Για παράδειγμα, το 2022, 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για φυματίωση στις χώρες όπου επενδύει το Global Fund, δηλ. 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Το Ταμείο συνέβαλε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον HIV σε 24,5 εκατομμύρια ανθρώπους και διένειμε 220 εκατομμύρια κουνουπιέρες.

Ο Σαντς πρόσθεσε ότι τα καινοτόμα εργαλεία πρόληψης και διάγνωσης έδωσαν επίσης ελπίδα.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα, υπάρχει μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη φυματίωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το Παγκόσμιο Ταμείο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από ορισμένους ειδικούς της φυματίωσης επειδή δεν διέθεσε μεγαλύτερο μέρος από τον προϋπολογισμό του για την ασθένεια, καθώς είναι ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» από τις τρεις ασθένειες στις οποίες επικεντρώνεται το ταμείο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της φυματίωσης... αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο η σύγκριση των ετήσιων θανάτων από κάθε ασθένεια», είπε ο Σαντς.

Για παράδειγμα, είπε, πολλές χώρες με το υψηλότερο βάρος φυματίωσης είναι χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα χρηματοδότησης υπηρεσιών υγείας στο εσωτερικό.

Δημοφιλή