ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2019 12:12 EET | Updated 20/12/2019 12:14 EET

ΗΠΑ: Νέες αποκαλύψεις για την «ηχητική επίθεση» στον εγκέφαλο Αμερικανών διπλωματών

Πώς τους επηρέασε το «σύνδρομο της Αβάνας» και τι ζημιά τους προκάλεσε.

Boston Globe via Getty Images

Σε νέες αποκαλύψεις προέβησαν την Πέμπτη οι γιατροί για το τι πραγματικά συνέβη στον εγκέφαλο ενός εκ των διπλωματών, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα των λεγόμενων «ηχητικών επιθέσεων», οι οποίες έχουν επηρεάσει δεκάδες ανθρώπους στην Κούβα και την Κίνα.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης ανάλυσης στον εγκέφαλο του Μαρκ Λένζι, Αμερικανού διπλωμάτη που βρισκόταν στην Γκουανγκζου της Κίνας το 2017, όταν άρχισε να βιώνει ανεξήγητα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, δυσκολία στην ανάγνωση, ευερεθιστότητα, καθώς και προβλήματα μνήμης και ύπνου.

ASSOCIATED PRESS

Μεταξύ των ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας: 20 περιοχές του εγκεφάλου με «αφύσικα χαμηλές» εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν σχέση με τη μνήμη, τη συναισθηματική ρύθμιση και τις κινητικές δεξιότητες. Από τις 107 περιφέρειες που εξέτασαν, βρήκαν επίσης τρεις που είχαν μεγαλύτερες εντάσεις.

Τα μέρη του εγκεφάλου με χαμηλή ένταση μπορεί να αντανακλούν τον εγκεφαλικό τραυματισμό, και εκείνα με τη μεγαλύτερη ένταση μπορεί να είναι απόδειξη ότι άλλα μέρη του εγκεφάλου του έχουν αντισταθμιστεί.

Αυτά τα τεστ, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν την αιτία, η οποία παραμένει ένα μυστήριο.

ASSOCIATED PRESS

Οι «ηχητικές επιθέσεις», όπως αποκαλούνται, οι οποίες είναι γνωστές και ως «σύνδρομο της Αβάνας», εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο αμερικανικό κυβερνητικό προσωπικό που υπηρετούσε στην πρωτεύουσα της Κούβας, στα τέλη του 2016.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πέρυσι ότι εξετάζει παρόμοια γεγονότα στην Κίνα, απευθύνοντας προειδοποίηση για την υγεία όσων υπηρετούν εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιέγραψε τις ιατρικές λεπτομέρειες και στις δύο περιπτώσεις ως «παρόμοιες και εντελώς σύμφωνες» μεταξύ τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο διαπίστωσε επίσης αλλοιώσεις του εγκεφάλου 40 κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ στην Κούβα, σε σύγκριση με  υγιείς ενήλικες. 

Ασθενείς, φερόμενα θύματα της «ηχητικής επίθεσης» ανέφεραν πως άκουγαν «έντονους δυνατούς ήχους», που προέρχονταν από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, την οποία χαρακτήριζαν ως «βουητό». Οι ειδικοί είπαν ότι ο ίδιος ο θόρυβος είναι απίθανο να προκάλεσε τα συμπτώματα.

Πηγή: CNN