«Μάχη» στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια και φόντο τις ευρωεκλογές

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται η συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στις 10:30 η ομιλία Μητσοτάκη.
Συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή
Συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή
Eurokinissi

Το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ενός προβλήματος που απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπως καταγράφεται και σε όλες τις έρευνες.

Το χρονικό σημείο κρίνεται κομβικό καθώς σε δύο εβδομάδες διεξάγονται οι ευρωεκλογές για αυτό και η σημερινή συζήτηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αποτελεσματική διαχείριση του θέματος και ετοιμάζονται για ευθεία επίθεση, με στόχο βέβαια και τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική αναμέτρηση της 9 Ιουνίου.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα ειδικά στα τρόφιμα, αναμένεται να κάνει λόγο για εισαγόμενη ακρίβεια αλλά και να παρουσιάσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι, αντίθετα από όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, η χώρα δεν είναι πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών.

Εκεί που θα επιμείνει ο πρωθυπουργός θα είναι στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων και κυρίως σε αυτά που στοχεύουν στη μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Αναμένεται επίσης να τονίσει τη μείωση φόρων που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά καθώς και τα υψηλά πρόστιμα για αισχροκέρδεια που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες. Αναφορά θα κάνει και στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ουσιαστικά ζητά ευρωπαϊκές παρεμβάσεις απέναντι στις πρακτικές πολυεθνικών που τιμολογούν διαφορετικά σε κάθε χώρα το ίδιο προϊόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να δώσει σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζητά τη μείωση του ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λάβει τέτοιο μέτρο καθώς εκτιμά ότι δεν είναι κάτι που θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή ενώ, όπως έχει εξηγήσει, δεν υπάρχουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Για αυτό και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λαϊκισμό, για «λεφτόδεντρα» και για προσπάθεια να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα από το βήμα της Βουλής.

Πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι όσο είναι αυτός πρωθυπουργός, δεν θα ρισκάρει με την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού καθώς μπορεί η χώρα να βρεθεί ξανά στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Δημοφιλή