Κολλημένοι με το κινητό οι Ελληνες: 9 στους 10 «όλη μέρα με το τηλέφωνο στο χέρι»

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα της Focus Bari για την εξοικείωση - σε βαθμό εξάρτησης- των Ελλήνων με το mobile internet, τα social media και τις νέες τεχολογίες όπως το Chat GPΤ.
Jajah-sireenut via Getty Images

Υπεβολικά εξοικειωμένοι με το κινητό τους τηλέφωνο, ίσως σε βαθμό εξάρτησης, εμφανίζονται οι Ελληνες, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Focus Bari που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση των Focus on Tech Life Tips, ενέα στους δέκα Ελληνες είναι «όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι» στην κυριολεξία.

Eurokinissi

Η έρευνα, που αφουγκράζεται την σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση internet έχει φτάσει στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού στο 96%, που σημαίνει ότι στους χρήστες εντάσσεται πλέον και η μεγάλη πλειοψηφία των πιο ώριμων ηλικιών.

Μάλιστα, η σχέση με την τεχνολογία προβλέπεται αυξανόμενη, καθώς το μέλλον έρχεται από τα παιδιά : 9 στα 10 παιδιά (90%) ηλικίας 5-12 ετών είναι χρήστες του διαδικτύου ενώ στα παιδιά 10+ ετών είναι καθολική η χρήση (97%). Ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο είναι 100 λεπτά/ημέρα, ήτοι 1,5 ώρα.

Το 90% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι «όλη μέρα μ′ ένα κινητό στο χέρι» και 92% εμφανίζονται φανατικοί με το mobile internet. Το 88% λέει ότι περιηγείται στο διαδίκτυο μέσω του κινητού σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αντίστοιχα είναι τα ποσοστά ενεργοποίησης των Ελλήνων και στα social media - πράγμα που προφανώς «πυροδοτεί» την υπέρμετρη χρήση του κινητού.

Eurokinissi

Παράλληλα, όμως, ανεβαίνει συνεχώς και η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το ποσοστό να έχει ανέλθει στο 69%. Σχεδόν 7 στους 10 έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο 6μηνο ενώ μεγαλύτεροι fan του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι 25-34 ετών, αφού το 87% έχει κάνει τουλάχιστον μία online αγορά εντός του 6μήνου. Αντιθέτως, οι χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας 65+ δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι, καθώς μόλις το 37% έχει πραγματοποιήσει αγορές μέσω διαδικτύου.

manusapon kasosod via Getty Images

Τρεις στους πέντε Ελληνες, πάντως, δηλώνουν πως «η τεχνολογία βελτιώνει την ζωή μου». Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι το Chat GPT, αν και μπήκε πολύ πρόσφατα στη ζωή μας, χρησιμοποιείται ήδη από έναν στους τέσσερις Ελληνες, με την τεχνητή νοημοσύνη να κερδίζει συνεχώς έδαφος.

*Η ταυτότητα της έρευνας: Μεθοδολογία - Τηλεφωνικές συνεντεύξεις CATI σε αντιπροσωπευτικό Πανελλαδικό δείγμα 10.000 ατόμων ανά εξάμηνο, καλύπτοντας τον συνολικό πληθυσμό.

Ακολουθεί ολόκληρη η έρευνα της Focus Bari

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή