Κομισιόν: Κυρίαρχη παραλλαγή η Ομικρον στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Ανησυχία για την διπλή απειλή, με ταυτόχρονη παρουσία της νέας παραλλαγής του ιού και της επικίνδυνης Δέλτα.
via Associated Press

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ομικρον αναμένεται να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού στο μπλοκ των 27 εθνών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν εκτίμησε ότι το μπλοκ είναι καλά προετοιμασμένο για να καταπολεμήσει την Ομικρον, με το 66,6% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο κατά του ιού.

Η Φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η ΕΕ έχει τη «δύναμη» και τα «μέσα» για να ξεπεράσει την ασθένεια, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή για άλλη μια χρονιά οι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα διαταραχθούν από την πανδημία.

Τόνισε, δε, ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα μια διπλή πρόκληση, με μαζική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της παραλλαγής Δέλτα σε συνδυασμό με την άνοδο της Ομικρον, καθώς ορισμένες χώρες μέλη καταγράφουν ήδη ρεκόρ κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν η αύξηση των λοιμώξεων παραμένει «σχεδόν αποκλειστικά» εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα. «Και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τώρα βλέπουμε τη νέα παραλλαγή Ομικρον στον ορίζοντα, η οποία είναι προφανώς ακόμη πιο μολυσματική», τόνισε.

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως και 62 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει αναμνηστική δόση.

«Τα αρχικά δεδομένα από την Ομικρον μας δείχνουν ότι αυτό το τριπλό ″τρύπημα″ είναι η καλύτερη προστασία έναντι της νέας παραλλαγής» σημείωσε.

Δημοφιλή