Κωνσταντινούπολη: Κούρδους των PKK,YPG κατηγορεί η Τουρκία για την επίθεση. "Συνελήφθη η δράστις".

Ο υπ.Εσωτερικών λέει πως η εντολή ήρθε από το αρχηγείο των οργανώσεων Στη Β.Συρία στην οποία εδώ και μήνες η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε μια ακόμη "στρατιωτική επιχείρηση".
KEMAL ASLAN via Reuters

Τους Κούρδους του PKK και του YPG, δηλαδή σε Τουρκία και Βόρεια Συρία, κατηγόρησε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού για την βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης ανακοινώνοντας πως έχει ήδη συλληφθεί η γυναίκα που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό ενώ έχουν γίνει και άλλες 46 συλλήψεις ή προσαγωγές.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η εντολή για τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση ήρθε από το Αϊν αλ Αραμπ (Κομπάνι) στη βόρεια Συρία, όπου το PKK/YPG έχει το συριακό αρχηγείο του», είπε ο Σοϊλού και σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αποφασιστικό και δίκαιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Θα ανταποδώσουμε σε αυτούς που ευθύνονται για αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση».

To PKK πάντως σε ανακοίνωσή του αρνείται κάθε εμπλοκή και κατηγορεί την Τουρκία πως έχει «σκοτεινά σχέδια» και ξεκάθαρα «δείχνει πως έχει ως στόχο να πλήξει το Κομπάνι» και τονίζει «Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση μ′ αυτό το περιστατικό...Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα... Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοποιούμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία».

Τι λέει η Τουρκία για την συλληφθείσα

Στο μεταξύ το Υπουργείο έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την σύλληψη μιας γυναίκας που υποστηρίζεται πως είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στη Τουρκία όπου μια γυναίκα φαίνεται να αφήνει μια τσάντα στο παγκάκι όπου μετά σημειώθηκε η έκρηξη.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης αναφέρει πως η φερόμενη δράστις, Αχλάμ Αλμπασίρ είναι 23 ετών, Συριακής καταγωγής και υποστηρίζεται πως παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Β.Συρίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δράστις να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος. Οι Κούρδοι της Συρίας όμως έδωσαν αιματηρές μάχες για να απωθήσουν τους τζιχανιστές από τα εδάφη τους...

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία όμως εκφράζεται η άποψη ότι η γυναίκα δεν φαίνεται να είναι ούτε Τουρκάλα ούτε Κούρδισα ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν μοιάζει καν με εκείνη που φαίνεται να τρέχει μέσα στο πλήθος της οδού Ιστικλάλ στο βίντεο που κυκλοφόρησε και αποτυπώνει τις κινήσεις υπόπτου λίγο πριν την έκρηξη.

Ο Σοϊλού επιβεβαίωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν στην επίθεση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ιστικλάλ στην συνοικία Μπέγιογλου. Εκ των τραυματιών 50 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ πέντε νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, είπε. Επίσης, δύο από τους τραυματίες, όπως είπε είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ποιες είναι οι οργανώσεις PKK και YPG

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη έχει περάσει στην ένοπλή δράση από το 1984 και μάχεται για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας. Έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική» οργάνωση στην Τουρκία αλλά και σε ΗΠΑ και ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι έχουν σκοτωθεί σε διάφορες συγκρούσεις με τις τουρκικές αρχές κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Αντίστοιχα, το YPG είναι επίσης ένοπλη οργάνωση, η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Βορείου Συρίας που έγινε γνωστό διεθνώς την περίοδο 2014-215 μετά την εισβολή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, κυρίως στο Κομπάνι (Αϊν αλ Αραμπ) και την ηρωική αντίσταση του που οδήγησε στην εκδίωξη τους από την περιοχή κατά την περίοδο επέκτασης του ”χαλιφάτου”. Οι Κούρδοι του YPG μάλιστα υποστηρίχθηκαν και συνεργάστηκαν με τους με τις ΗΠΑ για το σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια όμως η Τουρκία εξαπέλυσε επιθέσεις στην περιοχή που οι Κούρδοι της Συρίας αποκαλούν ”Ροζάβα” (αποτελείται απο τα καντόνια Αφρίν, Τζαζίρα, και Κομπάνι ή Αϊν αλ Αραμπ) -δημιουργώντας ”ζώνη ασφαλείας” - καθώς το πολιτικό και ένοπλο σκέλος του YPG διεκδικεί αυτονομία και μελλοντική ανεξαρτησία. Κάτι τέτοιο όμως θα ισχυροποιούσε, κατά τη ανάγνωση της Τουρκίας, και τους Κούρδους της Τουρκίας φέρνοντάς τους πιο κοντά σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν με εδάφη σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν.

Απειλή στρατιωτικής επιχείρησης και εκβιασμός Σουηδίας, Φινλανδίας

Εδώ και μερικούς μήνες μάλιστα ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως σκοπεύει να εκπονήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία και τώρα, μετά από αυτές τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρόνο.

Επίσης το θέμα των ”Κούρδων τρομοκρατών” των δύο οργανώσεων (όπως και των ”τρομοκρατών” κατά του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν) είναι το αντικείμενο του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τις Σουηδία και Φινλανδία αφού η Άγκυρα εμποδίζει την ένταξή κυρίως της πρώτης στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας την πως επιδεικνύει ανοχή και παρέχει άσυλο σε όσους η ίδια χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση Κούρδων και μελών της κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν (που επίσης το καθεστώς της Άγκυρας χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση) από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία.

dia images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
dia images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
dia images via Getty Images

Πηγές: Anadolu, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή