Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Η Τουρκία επιχειρεί πολιτική εκμετάλλευση εναντίον Ελλάδας, ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η δράστης θα διέφευγε στην Ελλάδα ενώ αρνείται να δεχθεί τα συλλυπητήρια της Ουάσιγκτον που «υποστηρίζει τους τρομοκράτες» Κούρδους.
O Τούρκος ΥΠΕΣ, Σ.Σοϊλού (στο κέντρο) στο σημείο της επίθεσης στην Ιστικλάλ.
O Τούρκος ΥΠΕΣ, Σ.Σοϊλού (στο κέντρο) στο σημείο της επίθεσης στην Ιστικλάλ.
Anadolu Agency via Getty Images

Ωμή εκμετάλλευση της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, επιχειρεί η Τουρκία που λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε πως υπεύθυνοι οι Κούρδοι των οργανώσεων που χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές», PKK (στην Τουρκία) και YPG (κουρδική πολιτοφυλακή στην Β.Συρία) στράφηκε κατά Ελλάδος και ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την οποία κατ′ επανάληψη η Άγκυρα έχει κατηγορήσει πως «υποθάλπτει τρομοκράτες», ο τούρκος υπ.Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε πως αν οι τουρκικές αρχές δεν είχαν συλλάβει την φερόμενη δράστη της επίθεσης, θα ήταν «καθ′ οδόν για την Ελλάδα».

«Λάβαμε ένα μήνυμα που μας δόθηκε και γνωρίζουμε τι σημαίνει» είπε κάνοντας λόγο για προϊόν υποκλοπής. «Οι οδηγίες της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να δολοφονηθεί ο τρομοκράτης και συγκεκριμένα η γυναίκα αυτή» και συμπλήρωσε πως εάν δεν είχε συλληφθεί «θα είχε μεταφερθεί λαθραία στην Ελλάδα» .

Υποστήριξε δε πως συνελήφθη και το άτομο που είχε εντολή να την σκοτώσει.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης πως «απορρίπτει» τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, που «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» Κούρδους του Κομπάνι (ΥPG).

Η αναφορά του σχετίζεται με την συνεργασία των Κούρδων της Βόρειας Συρίας και των ΗΠΑ ήδη από την περίοδο που οι πρώτοι μάχονταν για να απωθήσουν από τα εδάφη τους τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και με την επιμονή της Ουάσιγκτον να μην χαρακτηρίζει το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (...) πρέπει να συζητηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Σοιλού.

Και κατέληξε λέγοντας: «Τέτοιο τρομοκρατικό επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουμε δει εδώ και 6 χρόνια. Μόνο φέτος αποτρέψαμε 200 τρομοκρατικά επεισόδια. Αλλά το πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι πολύ σκληρό. Μπλοκάρεις 200 από αυτά και γίνεται μια έκρηξη και πλήττεται όλος ο κόσμος».

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της

Στις δηλώσεις του Σουλεϊμάν Σοϊλού απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος: Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.

Έκανε μάλιστα και εκ νέου αναφορά στο υποτιθέμενο «στρατόπεδο του Λαυρίου» όπου η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ζουν και εκπαιδεύονται Κούρδοι «τρομοκράτες».

Επίσης το θέμα των «Κούρδων τρομοκρατών» (όπως και των «τρομοκρατών» του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν) είναι το αντικείμενο του «μπραντεφέρ» ανάμεσα στην Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, αφού η Άγκυρα εμποδίζει την ένταξή κυρίως της πρώτης στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την πως επιδεικνύει ανοχή και παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση Κούρδων και μελών της κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν (που επίσης το καθεστώς της Άγκυρας χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση) από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία.

Δημοφιλή