Κοντά στην εκλογή της πιο δεξιάς κυβέρνησης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιταλία

Εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου.
.
.
GUGLIELMO MANGIAPANE via REUTERS

Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να στρέψει την πολιτική της χώρας έντονα προς τα δεξιά εν μέσω μιας κρίσιμης για την Ευρώπη περιόδου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ωθεί τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και μέχρι το μεσημέρι η προσέλευση ήταν αντίστοιχη αυτής των προηγούμενων γενικών εκλογών, το 2018. Η καταμέτρηση αναμένεται να αρχίσει στις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) με τις πρώτες εκτιμήσεις να έρχονται νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι δημοσίευση δημοσκοπήσεων ήταν απαγορευμένη κατά τις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, μα οι δημοσκοπήσεις πριν υποδείκνυαν δημοφιλέστερους τη Τζιόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα της ακροδεξιάς, και το κόμμα της, «Αδέλφια της Ιταλίας». Αυτό δείχνει πως οι Ιταλοί ενδέχεται να εκλέξουν την πρώτη τους ακροδεξιά κυβέρνηση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολουθούσε με μικρή διαφορά ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και το κεντροαριστερό του Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, δεδομένου του «μπλακάουτ» στις δημοσκοπήσεις θεωρείται ότι το αριστερών τάσεων Κίνημα 5 Αστέρων ενδεχομένως να έχει κερδίσει έδαφος. Αν σημειώσει υψηλά ποσοστά, αυτό θα μπορούσε να κάνει δυσκολότερο για τη δεξιά συμμαχία να κερδίσει πλειοψηφία στη Γερουσία ή στην άνω Βουλή, καθιστώντας πολύπλοκο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα, η επόμενη κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανο να αναλάβει καθήκοντα πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

Yara Nardi via Reuters

Η 45χρονη Μελόνι θα ήταν η πιο προφανής υποψήφια για την πρωθυπουργία. Σημειώνεται πως το κόμμα της είχε πάρει μόνο 4% στις εκλογές του 2018. Η ίδια υποβαθμίζει τις φασιστικές καταβολές του κόμματός της και το παρουσιάζει ως ένα «mainstream» συντηρητικό κόμμα. Έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη γραμμή της Δύσης για την Ουκρανία και να μην πάρει ρίσκα στην οικονομία, που πλήττεται βαριά από την άνοδο των τιμών.

«Σήμερα μπορείτε να βοηθήσετε να γραφτεί ιστορία» έγραψε στο Twitter η Μελόνι το πρωί της Κυριακής. Ο Λέτα, από πλευράς του, έκανε tweet με φωτογραφία του ίδιου σε κάλπη. «Καλή ψήφο!» έγραψε.

Η Μελόνι ανήκει σε μια δεξιά συμμαχία με τον Ματέο Σαλβίνι, της αντιμεταναστευτικής Λέγκας, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τρεις φορές πρωθυπουργό που ηγείται του «Φόρτσα Ιτάλια», το οποίο είχε δημιουργήσει πριν τριάντα χρόνια. Ο εκλογικός νόμος της Ιταλίας «ανταμείβει» τους συνασπισμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί υστερούν, καθώς δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια αντίστοιχα ευρεία συμμαχία με αριστερών τάσεων λαϊκιστικά κόμματα και κεντρώους.

Ciro De Luca via Reuters

Αν η Μελόνι νικήσει, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας- ωστόσο ο σχηματισμός ενός βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες. Περίπου 51 εκατ. Ιταλοί μπορούν να ψηφίσουν, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η προσέλευση θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη από το χαμηλό ρεκόρ του 73% το 2018. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, παρά τις πολλές κρίσεις της Ευρώπης, πολλοί ψηφοφόροι νιώθουν αποξενωμένοι από την πολιτική, καθώς η Ιταλία είχε τρεις κυβερνήσεις συνασπισμού από τις τελευταίες εκλογές- και όλες είχαν επικεφαλής πολιτικούς που δεν είχαν εκλεγεί.

Οι εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρατηρούνται στενά στην Ευρώπη, δεδομένων των επικρίσεων της Μελόνι προς τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και των σχέσεών της με άλλους δεξιούς ηγέτες: Πρόσφατα υπερασπίστηκε τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, μετά την πρόταση της Κομισιόν για αναστολή χρηματοδότησης δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία λόγω προβληματισμών για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας και πιθανή κακοδιαχείριση χρημάτων της ΕΕ.

Flavio Lo Scalzo via Reuters

Οι εκλογές γίνονται έξι μήνες νωρίτερα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητας του Μάριο Ντράγκι στα τέλη του Ιουλίου. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν είδε εναλλακτική από την εκλογή ενός νέου κοινοβουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ήταν δημοφιλής, ωστόσο τα τρία λαϊκιστικά κόμματα στον συνασπισμό μποϊκόταραν μια ψήφο εμπιστοσύνης σχετικά με ένα μέτρο για την ενέργεια. Οι ηγέτες τους, Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι και ο Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων- πρώην πρωθυπουργός το κόμμα του οποίου είναι το μεγαλύτερο στο απερχόμενο κοινοβούλιο- είδαν τη δημοτικότητα της Μελόνι να αυξάνεται ενώ οι δικές τους υποχωρούσαν.

Stoyan Nenov via Reuters

Η Μελόνι κράτησε τα «Αδέλφια της Ιταλίας» στην αντιπολίτευση, αρνούμενη να μπει στην κυβέρνηση ενότητας ή στους δύο συνασπισμούς του Κόντε που κυβέρνησαν μετά τις εκλογές του 2018. Επίσης κράτησε αποστάσεις από τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και την αποστολή όπλων σε αυτήν ώστε να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, καθώς το εθνικιστικό της κόμμα τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας. Πριν την εισβολή της Ρωσίας, ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι εξέφραζαν εκτίμηση για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ο Σαλβίνι επέκρινε τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία, μα ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε αίσθηση όταν είπε πως ο Πούτιν απλά ήθελε να βάλει «σωστούς ανθρώπους» στην κυβέρνηση στο Κίεβο, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς διαμαρτυρήθηκαν πως απειλούνταν από την Ουκρανία.

Guglielmo Mangiapane via Reuters

Πολλά εργοστάσια στην Ιταλία είναι αντιμέτωπα με περικοπές- κάποια ήδη έχουν μειώσει την παραγωγή- και άλλες επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρισμού στα ύψη. Οι κύριοι υποψήφιοι, παρά τις πολιτικές τους θέσεις, συμφωνούσαν ως προς το ήταν επείγον να τεθεί σε όλη την ΕΕ ένα πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, ή, αν δεν είναι δυνατόν αυτό, ένα εθνικό. Ο Ντράγκι πίεζε τις αρχές της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το ίδιο.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή