Ιταλία: Η "σπόντα" της φον ντερ Λάιεν και η οργισμένη αντίδραση του Σαλβίνι εν όψει εκλογών

Το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν στην κεντροδεξιά συμμαχία που αναμένεται να κερδίσει τις ιταλικές εκλογές και πως αυτό συνδέεται με Ουγγαρία και Πολωνία.
via Associated Press

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Ιταλία ότι σε περίπτωση που απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αρχές θα υποστεί συνέπειες, με μια ξεκάθαρη ”σπόντα” ενόψει των εκλογών της Κυριακής όπου αναμένεται να επικρατήσει ένα κεντροδεξιό μπλοκ με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι.

«Η προσέγγισή μου είναι ότι όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας, τότε θα εργαζόμαστε μαζί», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το επικείμενες εκλογές στην Ιταλία.

«Αν τα πράγματα όμως εξελιχθούν δύσκολα, τότε έχουμε τα εργαλεία, μίλησα με τον ίδιο τρόπο για την Πολωνία και την Ουγγαρία», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Επιτρόπου της ΕΕ καταδεικνύουν την ανησυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις επικείμενες εκλογές στην Ιταλία και φανερώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης θα μπορούσαν να γίνουν ταραχώδεις εάν η Μελόνι και οι συνεργάτες της εξασφαλίσουν τη νίκη.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά και μέλος της συντηρητικής συμμαχίας της Μελόνι, κατήγγειλε τα σχόλιά της ως «επαίσχυντη αλαζονεία».

«Τι είναι αυτό, απειλή;» έγραψε στο Twitter. «Σεβαστείτε την ελεύθερη, δημοκρατική και κυρίαρχη ψήφο του ιταλικού λαού!».

Η φον ντερ Λάιεν προφανώς αναφερόταν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής για αναστολή της χρηματοδότησης περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία λόγω διαφθοράς, την πρώτη τέτοια υπόθεση στο μπλοκ των 27 εθνών υπό μια νέα κύρωση που αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία του κράτους δικαίου.

Η ΕΕ εισήγαγε την οικονομική κύρωση πριν από δύο χρόνια ως απάντηση σε αυτό που πιστεύει ότι ισοδυναμεί με υπονόμευση της δημοκρατίας στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ”φίμωσε” δικαστήρια, ΜΜΕ, ΜΚΟ και ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς και περιόρισε τα δικαιώματα των μεταναστών, και των ΛΟΑΤΚΙ κατά τη διάρκεια μιας και πλέον δεκαετίας στην κυβέρνηση.

Ο Φον ντερ Λάιεν δέχτηκε επίσης κριτική από την πολωνική κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να κατηγορεί τη Γερμανία ότι διευθύνει την ΕΕ.

«Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει να εννοηθεί ότι εάν οι Ιταλοί εκλέξουν μια κυβέρνηση που δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, τότε μπορεί να τους μπλοκάρει τα κονδύλια», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα.

«Περαιτέρω απόδειξη ότι το ”κράτος δικαίου” είναι στην ουσία καθαρός εκβιασμός για να επιβάλει τις προσταγές της ΕΕ, ή μάλλον της Γερμανίας. Για μια τέτοια ”δημοκρατία”, μιλά», πρόσθεσε.

Ο Καλέτα ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της Ενωμένης Πολωνίας, μικρού κομματικού εταίρου της κυβέρνησης, αρχηγός του οποίου είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο, ο ”αρχιτέκτονας” των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που οι Βρυξέλλες λένε ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Ο Έρικ Μάμερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η φον ντερ Λάιεν δεν ήθελε να παρέμβει στην ιταλική πολιτική.

«Τόνιζε τον ρόλο της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των (ευρωπαϊκών) συνθηκών όσον αφορά το κράτος δικαίου», δήλωσε την Παρασκευή.

Δημοφιλή