Κορονοϊός: Από 13 Δεκεμβρίου στην ΕΕ το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για μικρά παιδιά

Μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Ajeng Dinar Ulfiana via Reuters

Η έκδοση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech για παιδιά 5-11 ετών θα αρχίσει να κυκλοφορεί ανά την ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα του αναμενομένου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Η Γερμανία αναμένεται να λάβει 2,4 εκατομμύρια δόσεις για χρήση σε κύκλο δύο δόσεων, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως έχει δέσμευση για τη νέα ημερομηνία από τον κατασκευαστή.

«Δεδομένης της παρούσας κατάστασης της πανδημίας, αυτά είναι καλά νέα για γονείς και παιδιά. Πολλοί το αναμένουν με ανυπομονησία» δήλωσε στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης ο Γενς Σπαν, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Υγείας.

ECDC: Ο εμβολιασμός των παιδιών να μη θεωρηθεί υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσιεύει Προσωρινές Θεωρήσεις Δημόσιας Υγείας για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID-19 έπειτα από σύσταση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση του εμβολίου Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η έκθεση του ECDC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 θα πρέπει να θεωρούνται ως ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό, όπως συμβαίνει και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Το ποσοστό νοσηλείας και το ποσοστό των νοσηλευόμενων περιπτώσεων με COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν αυξηθεί, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Παιδιά χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου είναι επίσης επιρρεπή σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, επομένως θα μπορούσε να δοθεί προσοχή στον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογία του SARS-CoV-2 σε εθνικό επίπεδο.

Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων. Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στον επιλέξιμο ενήλικο πληθυσμό παραμένει η κύρια προτεραιότητα των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ