Όλο και πιο δύσκολα στην Ιταλία με 2.313 κρούσματα και 196 θανάτους από κορονοϊό - Ανησυχία για Ισπανία

Σε 124 χώρες έχει εξαπλωθεί ο ιός και κάθε μέρα προστίθενται και νέες στη μακρά λίστα.
Tullio Puglia via Getty Images

Κάθε μέρα και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στην Ιταλία αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα όλη τη χώρα, είναι πολύ νωρίς για να αποδώσουν καρπούς. Έτσι οι γείτονες μας όχι μόνο καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα καθημερινότητα αλλά και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ακούγοντας σχεδόν καθημερινά τον αριθμό των νέων νεκρών και κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος από αυτούς της προηγούμενης ημέρας.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.313 νέα κρούσματα και 196 νέοι θάνατοι, σπάζοντας έτσι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ και αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και 12.426 και των θανάτων σε 827.

Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέα αυστηρότερα μέτρα κλείνοντας όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Ανησυχία όμως προκαλεί και η κατάσταση στην Ισπανία όπου διπλασιάστηκαν τα θύματα μέσα σε μια ημέρα, από 47 την Τετάρτη στα 84 την Πέμπτη. Μέσα σε λίγα 24ωρα ιοι αρχές της χώρας έχουν αναφέρει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που πλέον ανέρχονται σε 2.227 (η εξέλιξη στους πίνακες που ακολουθούν). Μόνο την Τετάρτη αναφέρθηκαν 582 νέα κρούσματα.

www.worldometers.info

Στο μεταξύ σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε 125 χώρες ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε πανδημία, θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου παρατηρώντας με ανησυχία, όπως αναφέρει, αφενός την εξάπλωση του ιού (ο χάρτης του Π.Ο.Υ) και την σοβαρότητα της όλης κατάστασης και αφετέρου τη μη λήψη επαρκών μέτρων.

Το τελευταίο 24ωρο η Κούβα, η Μπουρκίνα Φάσο, η Λ.Δ. του Κογκό, η Βολιβία και η Τζαμάικα ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν τα πρώτα κρούσματα ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 4.717, των κρουσμάτων τα 127.810 ενώ 68.335 άνθρωποι έχουν αναρρώσει πλήρως.

who
who
who
www.worldometers.info

Κίνα

Αναφέρθηκαν μόλις 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ καταγράφηκαν νέοι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων του κοροναϊού στα 3.169.

Ο συνολικός αριθμός αναφερόμενων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 80.796, των νεκρών τους 3.169 και εκείνων που αποθεραπεύτηκαν τους 62.813.

Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας και βάσει των στοιχείων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας.

Οι κινεζικές αρχές ματαίωσαν όλες τις άδειες για το όρος Εβερεστ, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές αυτών των αποστολών ενόψει της εαρινής περιόδου ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Τον περασμένο χρόνο, την εαρινή αυτή περίοδο, που εμφανίζεται ένα παράθυρο καλοκαιρίας, 885 ορειβάτες - αριθμός ρεκόρ - ανέβηκαν στην κορυφή του Εβερεστ, 644 από αυτούς από το Νεπάλ και 241 από την βόρεια πλευρά στο Θιβέτ.

Η πλευρά του Νεπάλ παραμένει ανοιχτή επί του παρόντος, παρότι κάποιοι διοργανωτές ορειβατικών αποστολών έχουν δεχτεί ακυρώσεις και οι ορειβάτες έχουν κληθεί να καταθέσουν ένα πρόγραμμα 14 ημερών και ιατρικές βεβαιώσεις.

Ιράν

Στη χώρα που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης του (πέραν της Κίνας) ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 429 με 75 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και τα κρούσματα σε 10.075 με 75 εξ αυτών να ανακοινώνονται σήμερα.

ASSOCIATED PRESS

Νότια Κορέα

Σταθερή φαίνεται να είναι η εξέλιξη της εξάπλωσης στη χώρα ου ανέφερε 114 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και έξι θανάτους, αυξάνοντας έτσι τους συνολικούς αριθμούς σε 7.869 και 66.

Στο μεταξύ στη χώρα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα και επιστρατεύονται και νέες μέθοδοι διαχείρισης του προβλήματος για να περιοριστούν οι νέες εστίες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τηλεφωνικού κέντρου στη Σεούλ.

Γαλλία

Στους 48 παράμεινε ο αριθμός των νεκρών ενώ τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 2.281 ενώ μια θέση πιο κάτω σε ό,τι αφορά τις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες εξάπλωσης του ιου, είναι η Ισπανία που, όπως επισημάνθηκε, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε αριθμό ασθενών και θανάτων.

Γερμανία

Η χώρα ακολουθεί στη λίστα την Ισπανία με 1.966 κρούσματα συνολικά και μόλις τρεις νεκρούς.

ΗΠΑ

Οι ασθενείς έχουν φτάσει τους 1.336 και οι νεκροί του 38 ενώ οι νέοι ασθενείς που αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 35.

Στο μεταξύ αποφασίστηκε η αναστολή όλων των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή ενώ την ίδια στιγμή οι Πολιτείες ανακοινώνουν εξειδικευμένα μέτρα. Στην Καλιφόρνια απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 250 ανθρώπων ως τα τέλη του μήνα. Σημειώνεται πως στην Καλιφόρνια καταγράφηκε ο τέταρτος θάνατος ασθενή από κορονοϊό. Ανάλογο μέτρο επιβλήθηκε και στο Σιάτλ ενώ έκλεισαν και τα δημοτικά σχολεία και στην Ουάσιγντον αναστέλλονται όλες οι τουριστικές περιηγήσεις επίσης μέχρι τέλος του μήνα.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Δημοφιλή